Budi dio naše mreže

Kardinal Stanisław Dziwisz u 21.37 sati udijelio euharistijski blagoslov cijelome svijetu

Na 15. obljetnicu smrti sv. Ivana Pavla II. u njegovu svetištu u Krakovu slavljena je sveta misa, a u 21.37 sati sa staklenog dijela zvonika svetišta kardinal Dziwisz udijelio je cijelom svijetu euharistijski blagoslov.

/ ts
U četvrtak, 2. travnja na 15. obljetnicu smrti sv. Ivana Pavla II. u nacionalnom svetištu ovoga sveca u Krakovu u Poljskoj u 20 sati slavljena je sveta misa, nakon koje je u 20.45 sati izmoljena Gospina krunica. Uslijedila je kratka pobožnost i litanije sv. Ivanu Pavlu II. koju je predvodio umirovljeni krakovski nadbiskup kardinal Stanisław Dziwisz, dugogodišnji osobni tajnik tadašnjeg pape Ivana Pavla II.

Foto: Facebook “Sanktuarium Świętego Jana Pawła II w Krakowie”

U 21.37 sati sa staklenog dijela zvonika svetišta kardinal Dziwisz je cijelom svijetu udijelio euharistijski blagoslov, kao što to čini svaku večer u isto vrijeme dok traje pandemija koronavirusa. U tom staklenom dijelu zvonika izložen je i relikvijar sv. Ivana Pavla II. koji se može vidjeti izvana. Blagoslov se može pratiti uživo preko facebook stranice svetišta Sanktuarium Świętego Jana Pawła II w Krakowie.

Foto: Facebook “Sanktuarium Świętego Jana Pawła II w Krakowie”

Samo osam godina nakon smrti sv. Ivana Pavla II. u Krakowu je dovršeno svetište posvećeno njemu u čast.  Glavna crkva i muzej sv. Ivana Pavla II., koji se prostiru na više od 13.000 četvornih metara blagoslovljeni su 23. lipnja 2013. godine. Ova u svijetu najveća građevina posvećena bivšem poglavaru Katoličke crkve jedna je od najvažnijih novih crkvenih građevina u Poljskoj tijekom proteklih desetljeća, a postala je i jedno od najvažnijih hodočasničkih mjesta u Poljskoj. Svetište sv. Ivana Pavla II. naziva se još i “Ne bojte se!” po natpisu na kulama grada Krakowa u kojem je Karol Wojtyla, budući papa, tijekom II. svjetskog rata morao raditi u kemijskoj tvornici i gdje je kasnije, od 1964. do 1978., bio nadbiskup.

Svetište sv. Ivana Pavla II u Krakovu / Foto: Facebook “Sanktuarium Świętego Jana Pawła II w Krakowie”

Inicijativu za izgradnju centra 2006. pokrenuo je kardinal Dziwisz, a temeljni kamen posvetio je papa Benedikt XVI. tijekom pohoda Poljskoj 2006., no stvarna izgradnja kompleksa počela je tek 2008. godine. Donja crkva koja čuva relikvije krvi sv. Ivana Pavla II., zatim Institut koji nosi Papino ime te volonterski centar otvoreni su već 2011. godine.

Svetište sv. Ivana Pavla II. u Krakovu / Foto: Krystyna Pruchniewska (Wikipedia)

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja