Budi dio naše mreže

Blagdan Gospe od Zdravlja, kojoj su u krajevima negdašnje Mletačke Republike bile podignute brojne crkve, crkvice i kapele, povezan je s događajem 1630.godine. Naime, na području Mletačke Republike harala je strašna kuga, koja je u samoj Veneciji pokosila 80 tisuća života i mletački se Senat tada obratio Gospi za pomoć. Učinjen je zavjet 21. studenog 1631. da će Gospi, ako prestane kuga, podići crkvu. Kuga je prestala, a zavjet je ispunjen. Donosimo priču i o slici Čudotvorne Gospe od Zdravlja te povijesti čašćenja Gospe od Zdravlja u Splitu.

/ im

Slika Čudotvorne Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu

Foto: Slika Čudotvorne Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu

Slika Čudotvorne Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu, ulje na platnu, 45 x 59 cm, dar je god. 1731. hrvatskoga pjesnika i mučenika fra Filipa Grabovca. Rad je nepoznatoga umjetnika mletačke barokne škole 18. stoljeća.

U prigodi proslave 200. obljetnice Gospine pomoći Splitu i blagoslova temeljnoga kamena za novu crkvu, 21. studenoga 1931., slika je postavljena u novi barokni okvir i nakon posvete crkve,  21. studenoga 1937., premještena na pokrajnji oltar u zapadnoj pobočnoj lađi gdje se i danas nalazi.

Ogrnuta tamnomodrim plaštem, Gospa je prikazana u crvenoj haljini sa zlatnim velom na glavi. Duge i široke obrve i otvorene oči kriju patnički pogled. Kosi nagib lijevoga ramena odaje nježnost Majke koja grli Sina.

Odjeven u crvenu haljinu sa smeđim ogrtačem, Isus se umiljato privija u Majčinu naručju. Dok mu je lijeva ruka opuštena, desnu prislanja na Gospin vrat kao da je želi utješiti. Zapravo, znajući sudbinu Sina, Majka se obraća svojim štovateljima: Evo Jaganjca Božjega, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta. Odnosno, priljubljen uz Majku, Isus se, kao Ivanu pod križem, obraća nama: Vjerniče, evo ti Majke.

Sjetna igra Majke i Djeteta osobito je došla do izražaja u priljubljivanju obraza i u zajedničkom pogledu prema vjernicima.

A mi njoj, Dobroj Majci na Dobromu, Čudotvornoj Gospi od Zdravlja, koja u naručju drži našega Otkupitelja, recimo svoju iskrenu molitvu: Najvjernija Odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!

Kako je došlo do čašćenja Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu?

Gospa od Zdravlja

Uz bunar dobre vode, u Splitu na Dobromu, franjevci su se, kao prognanici iz Bosne, nastanili 1723. godine. U naletu kuge, koja se pojavila 1731., kako piše u samostanskom Ljetopisu, ostalo je pošteđeno samo stanovništvo na području Dobroga. Neobična pojava ponovila se 1763. i 1784. godine. Vjernici su odmah osjetili da na Dobromu postoji moćna Čuvarica i prepoznali je u slici Majke Božje koju je franjevcima darovao subrat fra Filip Grabovac, hrvatski pjesnik i mučenik, vojni kapelan hrvatske vojske u Veneciji, i sliku, iz pobožnosti, vjernici su nazvali Gospa od Zdravlja.

Nakon čudesnih događaja, franjevci su na Dobromu 1771. sagradili novo svetište Gospe od Zdravlja. U prigodi 200. obljetnice prve Gospine pomoći, 1931. započeli su graditi današnju crkvu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja