Budi dio naše mreže

Isusov mali brat Karlo - svetac malenih

Uz početak došašća, vremena priprave za dolazak malenog Isusa na ovaj svijet, predstavljamo blaženika Katoličke Crkve koji se sam nazivao Isusovim malim bratom. Upoznajte bl. Charlesa de Foucaulda!

/ hjb

Isusov mali brat Karlo rođen je kao Charles de Foucauld 1858. godine, u Strasbourgu, u Francuskoj. Odgojen je u francuskoj aristokratskoj i vjerničkoj obitelji. Već u šestoj godini ostaje bez oca i majke i odrasta uz djeda. U 15. godini gubi vjeru i traži smisao života. Pristupa vojnoj akademiji 1876., te postaje časnik francuske vojske u Alžiru. Vojsku napušta 1882. kako bi otišao i istraživao Maroko do 1884.

Promatrajući islamske vjernike koji žive u neprestanoj Božjoj prisutnosti, počinje naslućivati blago dara vjere. Karlo moli: “Bože moj, ako postojiš, daj da Te upoznam”.  Boga, milosrdnog Oca, susreće u sakramentu pomirenja i u Euharistiji. O trenutku svoga obraćenja piše: “Čim sam povjerovao da Bog postoji, shvatio sam da ne mogu nego živjeti samo za Njega; moje redovničko zvanje počinje istog trenutka kad i moja vjera: Bog je tako velik!”

Iz prijateljstva s Bogom do prijateljstva s ljudima

Uskoro pristupa i trapističkom redu, prvo u Francuskoj, a onda i u Siriji. Međutim, 1897. napušta i taj red kako bi u Nazaretu slijedio svoje nedefinirano vjersko zvanje. Počeo je s osamljeničkim životom molitve u blizini samostana klarisa, te su mu predložili da se zaredi. Karlo je na tom hodočašću u Svetu Zemlju duboko potresen susretom s Isusovim nazaretskim otajstvom. U tom otajstvu otkriva “Boga, skromna radnika iz Nazareta”. Poslije svećeničkog ređenja 1901. godine u Viviersu, odlazi u Alžir, u Saharu. Nastanjuje se u oazi Beni Abbes, uz marokansku granicu. No, malo po malo, Karlo je pozvan sići još južnije i odlazi u Tamanrasset. Malen i pristupačan, postaje prijatelj i brat nomadima.

Mali brat Karlo s Afrikancima – foto: malesestre.hr

“Moj apostolat mora biti apostolat dobrote; videći me, moraju reći: ‘Budući da je ovaj čovjek dobar, njegova religija također mora biti dobra’.” Živi kao sveopći brat. Iscrpljen, obolijeva poradi teškog života. Spašavaju ga njegovi prijatelji nomadi. Karlo je tu naučio primati. To iskustvo predanja u ruke drugih bilo je njegovo drugo obraćenje.

Za vrijeme I. svjetskog rata želio je ostati do kraja uz svoje prijatelje, ali ubijen je 1. prosinca 1916. godine. Danas Karlova duhovna obitelj svjedoči plodnost njegova života i njegovih traženja. Papa Benedikt XVI proglasio ga je blaženim u Rimu 13. studenog 2005. godine.

Duhovna obitelj Charlesa de Foucaulda

Mali brat Karlo, koji je umro sam u Sahari, bez braće i sestara, danas ima 19 zajednica, od toga 11 redovničkih, s 15 000 članova, prisutnih na svim kontinentima u više od 90 zemalja. Posvuda, osobito u zemljama u razvoju i u mjestima kriznih žarišta, uvijek kao male zajednice, skrovito žele životom svjedočiti Evanđelje. Biti brat, biti sestra bezuvjetno, bez kategorija, usmjereni prema malenima, slabima, zaboravljenima, ostavljenima. Karlo im je ostavio velike evanđeoske izazove: izazov blagosti i evanđeoskog nenasilja; izazov bratske ljubavi u Crkvi; izazov bratstva, iznad svih očitovanja mržnje, osvete, iznad svakog osjećaja superiornosti, nacionalnog ili kulturnoga.

Karlova molitva predanja

Oče moj,
predajem se Tebi,
čini sa mnom što hoćeš.
Što god učinio, hvala Ti.
Spreman sam na sve, primam sve
samo da se Tvoja volja ispuni na meni
i na svim Tvojim stvorenjima.
Bože moj, ne želim ništa drugo.
Stavljam svoj život u Tvoje ruke
Tebi ga darujem, Bože moj,
svom ljubavlju svoga srca
jer Te ljubim i ta ljubav traži
da Ti se darujem, da se potpuno predam
u Tvoje ruke s neizmjernim povjerenjem
jer Ti si moj Otac!

Amen.

“Željela bih staviti iskru ljubavi u svaki kutak svijeta…”

U Hrvatskoj su nazočne i Mala Isusova braća i Male Isusove sestre koje je osnovala mala sestra Magdalena. Ova žena Evanđelja, očima i srcem usredotočenim na Isusa, započela je novi oblik redovničkoga života, kontemplativni usred svijeta, osobito svijeta siromaha. Prožeta strašću za jedinstvom, na putevima svijeta prelazila je granice u vjernoj ljubavi prema Crkvi.

Mala sestra Magdalena – foto: malesestre.hr

Mala sestra Magdalena rođena je 1898. godine u Francuskoj. Od malena obilježena je bolnim iskustvom granica. Stoga će cijeli život tražiti granice, prelaziti ih te osnivati bratstva u različitim državama.

“Sva povijest osnutka Zajednice ukratko se sabire u ovih nekoliko riječi: Bog me uzeo za ruku i slijepo sam Ga slijedila, u potpunoj noći i zamršenom nedostatku ljudskih sredstava, ali s beskrajnim povjerenjem u svemoć Isusa, Gospodara nemogućega.”

Tim je riječima mala sestra Magdalena sažela svoj put s Isusom. Još od djetinjstva nosila je u sebi čežnju posvetiti život Bogu. U 23. godini, čitajući životopis malog brata Karla, pronašla je svjetlo i ostvarenje svoga sna: “Življeno Evanđelje, potpuno siromaštvo i iznad svega LJUBAV…”

Širenje poruke Isusovog malog brata Karla po cijelom svijetu

Nakon 20 godina čekanja, Magdalena konačno odlazi u Alžir. Ondje je, na blagdan Male Gospe 1939. godine, položila svoje prve redovničke zavjete i osnovala Bratstvo Isusovih malih sestara. Prvih pet godina živjela je sama s nomadima i s njima dijelila sve, gradnju bratstva, svakodnevicu…

Snaga je u euharistiji i klanjanju – foto: malesestre.hr

Godine 1946. mala sestra Magdalena spoznaje kako se Bratstvo ima proširiti na sve kontinente. Nakon Sahare, prve male sestre ulaze u tvornice, najprije u Rimu, Francuskoj i drugim zemljama Europe. Vrlo brzo Bratstvo se širi na Bliski Istok gdje male sestre pripadaju istočnim obredima. Na put oko svijeta mala sestra Magdalena ide 1953. godine i posvuda, na svim kontinentima, osniva nova bratstva.

Pohod i zemljama iza Željezne zavjese

Od 1956. godine odlazi u zemlje srednje i istočne Europe, iza tzv. željezne zavjese, kako bi svima koji trpe donijela Kristovu Ljubav. Dolazila je i na naše prostore, ukupno 25 puta hodočasteći na Trsat, Brezje, Mariju Bistricu, Tekije i posjećujući prijatelje. U Rimu se 6. studenog 1989. godine mala sestra Magdalena preselila nebeskom Ocu. Na dan njena ispraćaja pao je i Berlinski zid te su se otvorile granice koje je godinama prelazila.

Tako su ovo dvoje Božjih ugodnika, iako se nikada nisu vidjeli, započeli zajedničku, predivnu priču o Božjoj blizini ovome svijetu.

Zajednički susret Isusovih malih sestara i Isusove male braće – foto: malesestre.hr

Više o bl. Karlu možete saznati na stranici, a o Isusovim malim sestrama na njihovoj stranici. Njih pak možete i posjetiti u Kraljevčanskoj 14 u zagrebačkoj Dubravi te u Karlovcu.

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja