Budi dio naše mreže

Posmrtni ostatci trojice prvih korejskih katoličkih mučenika uspješno su identificirani DNK analizom, objavila je početkom rujna biskupija Jeonju.

/ mp/IKA

Pavao Yun Ji-chung, Jakov Kwon Sang-yeon i Franjo Yun Ji-heon su trojica prvih korejskih mučenika čije su relikvije identificirane nakon višemjesečnog povijesnog istraživanja i DNK analize. Njihovi posmrtni ostatci pronađeni su u ožujku 2021. izvan Jenjua, prilikom obnove povijesnog katoličkog lokaliteta u okrugu Wanju južno od Seula, izvijestio je biskup Jeonjua Ivan Kim Son-tae.

„Otkriće je bilo doista iznenađujuć i monumentalan događaj“, rekao je biskup Kim. Dodao je da su pronađeni ostatci prvih mučenika na čijoj je krvi utemeljena njihova Crkva.

Za vrijeme dinastije Joseon, koja je vladala Korejskim poluotokom više od 500 godina do njegove aneksije od strane Japana 1910. kršćanima je bilo izuzetno teško. U Koreju su kršćanstvo u 18. stoljeću donijeli studenti koji su čuvši za širenje katoličke vjere u Kini, otišli onamo i vratili se poučavati ju u svojoj zemlji. Unatoč odsutnosti svećenika, obratili su tisuće Korejaca. Sljedbenici dinastije nemilosrdno su progonili katoličke vjernike jer su u novoj vjeri vidjeli opasnost za svoj društveni sustav koji je bio ukorijenjen u neokonfucijanizmu.

Među prvim mučenicima bili su Pavao Yun Ji-chung (32) i Jakov Kwon Sang-yeon (40), obojica plemenitog podrijetla, kojima su odsječene glave 1791. Yunov mlađi brat Franjo Yun Ji-heon (37) ubijen je deset godina poslije.

Prema povijesnim zapisima Pavao Yun je do posljednjeg trenutka bio čvrst u svome vjerskom uvjerenju. Bio je nasmijan kao da je na putu na zabavu za vrijeme dok su ga dželati vukli do stratišta. Kada su ga počeli klati samo je zazvao: „Isuse, Marijo“.

Papa Franjo predslavio je 16. kolovoza 2014. misu kod vrata Gwanghwamun u Seoulu na kojoj se okupilo gotovo milijun hodočasnika te je proglasio blaženima Pavla Yun Ji-chunga (1759. – 1791.) i 123 drugova, koji su kao svjedoci vjere pogubljeni od 1791. do 1888. za vladavine dinastije Joseon, prenijela je Nedjelja.

Inače, ove godine, 21. kolovoza, navršila se 200. godišnjica rođenja sv. Andrije Kima Taegona (1821. – 1846.), prvog svećenika u Koreji, kojega je sv. Ivan Pavao II. bio kanonizirao s još 102 korejskih mučenika.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja