Budi dio naše mreže

I u župama i crkvama se dočekuje nova 2019. godina - doznali smo tko organizira i na koji način

„Drugačija je to proslava nove građanske godine, sa željom da zadnje sate stare 2018. i prve sate nove 2019. darujemo Onomu koji nam je i darovao vrijeme, Bogu koji je 'vječno sada'”, poručuju iz župe u Vođincima. Pročitajte i koje druge župe i zajednice molitvom, misom, klanjanjem, pjesmom i druženjem 'na drugačiji način' organiziraju večer 31. prosinca stare i umorene godine.

/ Ante Novak

Po čemu je jedinstvena Zajednica “Molitva i Riječ”, blagopokojnog učitelja – kako su ga od milja generacije koje je odgojio i formirao zvale – profesora Tomislava Ivančića?

Oni su pionirski barem u glavnome gradu – koliko je nama poznato – organizirali doček, bolje reći misno i molitveno bdjenje ulaska u novu godinu i ispraćaja stare godine. Bili su to nezaustavljivi plesnjaci do ranih jutarnjih sati, bez mamurluka i derneka.

Profesora Ivančića više nema, ali njegovi tragovi u tolikim inicijativama su nebrojeni pa tako i u ovoj. Mi vam izdvajamo neke, no i potičemo jer upravo će u vašoj župnoj dvorani u gradu ili selu biti možda najbolji doček 2019. godine. Ispratite je s njima ili im barem otiđite čestitati.

Iznenadit će vas ugodno, jer ćete tako imati prvi put možda priliku proživjeti zadnje minute stare i prve minute nove godine uz svetu misu, bdjenje, molitvu i duhovne pjesme. Poslije i zdravicu i sve drugo u skladu s tim.

Mladi su po ovom pitanju najvrijedniji. U Novu godinu u Božjoj blizini ući će – kako su pozvali – u Centru za mlade ‘Bl. Miroslav Bulešić’ na riječkom Trsatu. Klanjanje počinje u 22.00, misa je u 23.30, a prije toga nagovor povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije đakona Josipa Pende.

Pola sata nakon nove godine – u koju će ući pred euharistijskim Gospodinom – druženje je u prostorijama Centra. Dolazak treba potvrditi putem facebook stranice Ureda za pastoral mladih ili na e-mail: josip.pende2@gmail.com. Oni će već nešto pripremiti, no tko dođe može uvijek pomoći da stol bude bogatiji.

Ni u Osijeku ne miruju, pogotovo mladi iz Udruge DUHOS, Duhovnost osječkih studenata, ali o tome se već godinama zna. Pred njima je tradicionalni doček Nove u župi Sv. Ćirila i Metoda. Dolazak i upoznavanje je od 21.00, misa je u 22.30 uz svjedočanstva i klanjanje pred Presvetim, a iza 24.00 sve se nastavlja druženjem uz zabavne igre, karaoke i drugo jednako dobro.

Zamolili smo slušatelje HKR-a i čitatelje HKM da nam po tom pitanju pomognu i nismo dugo čekali. Evo nekih večerašnjih događanja na izmaku stare 2018. i početku nove 2019 za koje su nam javili putem facebooka:

Doček Nove Godine počinje u 23 sata pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u vrlo poznatim i opjevanim Čavoglavama u župi Sv. Ilije – Kljaci, a na Taboru u Samoboru kod fra Ivana Matića sveta misa je u 23.30. I to je mjesto na kojem se već dugo ispraća stara uz euharistiju.

U Kutini u župi Blažene Djevice Marije Snježne sveta misa je u 18.00, klanjanje u 19.00 i nakon toga doček 2019. sa zajednicom mladih, dok su se neki vjernici iz Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Vrpolja i Slavonskog Broda zaputili čak na nešto duži put ‘jer žele Novu dočekati na drugačiji način’.

Otputovali su na ‘Silvestarsko hodočašće’ u Šurkovac u susjednu Bosnu i Hercegovinu u župu Presvetog Srca Isusova gdje misno slavlje predvodi fra Ivo Pavić. Po završetku, organiziran je domjenak uz neobavezno druženje uz glazbenu podršku domaćeg sastava “Božji glas”.

Dobili smo i ove informacije: župa Sv. Petra apostola u Zaprešiću nakon mise zahvalnice organizira u crkvi Sv. Ivana Krstitelja bdjenje do 01.00 u noći jer žele – napisali su nam – “ući u Novu s Isusom kormilarom i kapetanom”.

Također Udruga Ekosspiritus – koja je prva u Hrvatskoj započela organizirati planinarske križne putove, popularne PKP-ove – ima molitveni program na samoborskoj Cerini u ponoć, a zanimljiva informacija nam je stigla iz Vođinaca (i fotografija kojom oplemenjujemo ovu vijest).

I ove godine nude svim zainteresiranima, napose mladima, drugačiji i po mnogo čemu posebniji zajednički ulazak u Novu godinu – ali, s Isusom.
„Drugačija je to proslava nove građanske godine, sa željom da zadnje sate stare 2018. i prve sate nove 2019. darujemo Onomu koji nam je i darovao vrijeme, Bogu koji je ‘vječno sada’”, poručuju iz Vođinaca.

Okupljanje je u župnoj crkvi u 23.00 kada je planirana misa, potom Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i nakon svega bratsko druženje u vjeronaučnoj dvorani. Što treba ponijeti? Župnik vlč. Ante Šiško ovako kaže: Prvenstveno radosno srce, a potom i nešto za pojesti i popiti čime će se svi zajedno moći pogostiti i bratski u Kristu podružiti.

I za kraj, valjda vam je jasno da na ovakav ili sličan način i tolike druge župe organiziraju večer 31. prosinca umorne i stare godine.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja