Budi dio naše mreže

"Ako želimo mir u svijetu i kraj podjelama i nasilju, moramo mu se suprotstaviti milosrđem i dobrotom. Inače ćemo samo dolijevati ulje na vatru. To je borba koja se ispravno vodi samo oružjem ljubavi. Kad dobro pobijedi nad zlim, kraljuje ljubav, a gdje ljubav kraljuje, kraljuje mir", kaže sveti papa Ivan Pavao II.

/ vž

Sveti Ivan Pavao II. čvrsto je vjerovao da se zlo i nasilje u svijetu mogu pobijediti samo dobrotom. Primamljivo je „boriti se protiv vatre vatrom“, posebno kada se radi o nasilju ili nepravdi u svijetu. Međutim, sveti Ivan Pavao II. vjerovao je da će borba protiv zla s više zla samo stvoriti probleme. U poruci za Dan mira 2005. godine, poljski pontifeks pojašnjava svoje rasuđivanje, piše Aleteia.

“Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo” (Rim 12,21).

“Zlo se ne pobjeđuje zlom: na taj način, zapravo, umjesto pobjede nad zlom, imamo pobjedu zla…Mir je ishod duge i naporne borbe, koja će biti dobivena kad zlo bude pobijeđeno dobrim. Pred tragičnim prizorima žestokih bratoubilačkih sukoba, koji se odvijaju u različitim dijelovima svijeta, pred neopisivim patnjama i nepravdama koje iz njih proizlaze, jedini doista konstruktivan izbor jest s užasom zazirati od zla i prianjati uz dobro (usp. Rim 12,9). Jedini način izlaska iz začaranoga kruga u kojem se zlim odgovara na zlo je taj da se prihvate Apostolove riječi: “Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo” (Rim 12,21).”

Oružje ljubavi

Ovo može biti izazovna poruka, pogotovo kad se osjećamo ugroženi zlom u svijetu. Ipak, sveti Ivan Pavao II. ostaje nepokolebljiv u svojoj poruci da se protiv zla, u svim njegovim oblicima, možemo boriti jedino dobrim:

“Okrećući pozornost na sadašnje stanje u svijetu, mora se primijetiti začuđujuća složnost mnogostrukih društvenih i političkih očitovanja zla: od socijalnog nereda do anarhije i rata, od nepravde do nasilja nad drugima i do njihova uništenja. Kako bi mogla dobro usmjeriti svoj hod između suprotnosti dobra i zla, potrebno je da obitelj čovječanstva od zajedničke baštine moralnih vrijednosti, primljenih na dar od samoga Boga, žurno načini svoje pravo blago. Stoga, svima onima koji su odlučni da dobrim pobijede zlo sveti Pavao upravlja poziv da gaje plemenite i nepristrane stavove označene velikodušnošću i mirom.”

“Nikome zlo za zlo ne vraćajte. Zauzimajte se za dobro pred svim ljudima! Ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svim ljudima! Ne osvećujte se, ljubljeni, nego dajte mjesta Božjem gnjevu. Ta pisano je: Moja je odmazda, ja ću je vratiti, veli Gospodin. Naprotiv: Ako je gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga, i ako je žedan, napoj ga! Činiš li tako, ugljevlje mu ražareno zgrćeš na glavu. Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo.” (Rim 12,17)

To je borba koja se ispravno vodi samo oružjem ljubavi. Kad dobro pobijedi nad zlim, kraljuje ljubav, a gdje ljubav kraljuje, kraljuje mir, kaže papa Veliki. Dakle, ako želimo mir u svijetu i kraj podjelama i nasilju, moramo mu se suprotstaviti milosrđem i dobrotom. Inače ćemo samo dolijevati ulje na vatru.

Foto: Obitelj Malih Marija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja