Budi dio naše mreže

Kao djevojčica, Karolina je doživjela strašnu nesreću. Liječnici nisu polagali nadu da će preživjeti, no izliječena je po zagovoru majke Róże Czacka. Ova danas mlada djevojka nosila je relikvije poljske redovnice prigodom njezina proglašenja blaženom koje se održalo u Varšavi 12. rujna 2021. godine.

/ ts

Voljela bih naučiti biti blizu ljudima u nevolji poput majke Róże Czacka”, plaho je izjavila medijima osamnaestogodišnja Karolina Gawrych, donosi Aleteia. Njezin čudesni oporavak, prije nekoliko godina, učinio je poljsku redovnicu blaženicom, a svečanost je održana u Varšavi u nedjelju 12. rujna. Uz nju je beatificiran i kardinal Wyszyński. Upravo je Karolina Gawrych, oporavljena i ozarena, donijela relikvije blaženice pred tisuće vjernika okupljenih u glavnom gradu Poljske za tu prigodu. Ipak, njezina strašna nesreća mogla je imati tragičan kraj.

U dobi od 7 godina Karolinu je zdrobila metalna konstrukcija ljuljačke. Između života i smrti, hitno je prevezena u bolnicu. Prema dijagnozama liječnika, šanse da iz nesreće iziđe živa bile su minimalne; u najboljem slučaju dijete bi ostatak života provelo u vegetativnom stanju, vjerojatno gluho i slijepo.

„Gospođo, ako ste vjernica … molite se”

Dok je sjedila ispred vrata operacijske sale, Karolinina majka Renata, još nije bila potpuno svjesna što se dogodilo. U tom trenutku prišla joj je medicinska sestra i rekla: „Gospođo, ako ste vjernica, molite se da spasite život svojoj kćeri!” Renata je odmah nazvala šogoricu, franjevačku redovnicu iz Kongregacije Službenica Križa koju je osnovala majka Róża Czacka (1876.-1961.). Mobilizirala je sve sestre koje su iste noći započele devetnicu zazivajući zagovor utemeljiteljice. Petnaest dana kasnije stanje djevojčice počelo se poboljšavati na medicinski neobjašnjiv način. Na kraju je Karolina napustila bolnicu na nogama, hodajući sama, bez ijedne posljedice nesreće. Za sestre franjevke nema sumnje – djevojčica je ozdravila po zagovoru majke Róże Czacka.

Zaštitnica slijepih

2017. godine, uz odobrenje pape Franje, Kongregacija za kauze svetaca proglasila je dekret o herojskim krepostima njezina života. Róża Czacka je u 22. godini saznala da će potpuno izgubiti vid. Buduća redovnica shvatila je u tom trenutku da bi mogla učiniti svoj život službom za slijepe, dočekavši sljepoću kao Božju milost. Osnivačica Kongregacije sestara franjevki Službenica Križa također je Brailleovo pismo prilagodila poljskoj fonetici (koje je zatim ušlo u sve škole u zemlji). Umrla je na glasu svetosti i postala zaštitnica slijepih, ali i ‘slijepih u duši’.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja