Budi dio naše mreže

Bogu posvećene osobe iz Začretja poručile: "Dajući se u službu Crkve i Krista primamo stostruko"

"Na povjerenim župama stekli smo mnoge prijatelje, poznate su nam mnoge životne priče djece, mladih, obitelji i starijih osoba te mnogi zahvaljujući našem odazivu Božjem pozivu susretoše Boga. Nadalje, svaki od nas na različitim župama diljem domovine nosi sa sobom komadićak svetokriške grude jer mi nismo nestvarne osobe već konkretne osobe sa svojim vjerničkim temeljima koja smo primili upravo u ovoj vjerničkoj zajednici", rekao je mons. Antun Sente, ml. u homiliji na misnom slavlju povodom godišnjeg susreta svećenika i redovnica iz Svetog Križa Začretja.

/ hk/IKA

Godišnji susret svećenika i redovnica iz Svetog Križa Začretja održan je u utorak 20. kolovoza u prostorima svetokriške župe. Već više godina postoji ideja o godišnjem susretu svećenika i redovnica iz svetokriške župe, a tome je pridonio negdašnji župnik Zlatko Pavetić posvećujući dvanaestolisni župni kalendar duhovnim zvanjima iz te središnje zagorske župe kao i svećenicima koji su u njoj djelovali.

Ohrabreni tom idejom, s. Dijana Lončarek, mons. Antun Sente zajedno s sadašnjim svetkokriškim župnikom Vladom Drnetićem organizirali su godišnji susret svećenika i redovnica rodom iz te župe te bivših svetokriških župnika i kapelana.

Nakon zajedničkog ručka svećenici i redovnice susreli su se sa svetokriškim župljanima te njima, ali i jedni drugima, ukratko predstavili osobnu spoznaju o Božjem pozivu te kratko opisali svoj redovnički ili svećenički život. Okupljeni vjernici prisjetili su se svojih mladenačkih dana dok su se još zajedno u djetinjstvu i mladosti družili s budućim svećenicima i redovnicama te im postavljali pitanja o životu u redovništvu odnosno svećeničkom životu.

Foto: Župa Sveti Križ Začretje

Slijedila je pobožnost krunice i euharistijsko klanjanje koje je predvodio prošlogodišnji mladomisnik Alen Vrebek, a meditacije je pripremila najmlađa svetkokriška redovnica s. Dijana Lončarek. Misno slavlje predvodio je vlč. Vrebek, a propovijedao mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Svetokriški svećenici i redovnice gdje god su djelovali, ostavili su mnoštvo dobrih djela što je onda i promocija naše rodne župe.

Osvrćući se na pročitano Evanđelje u kojim sveti Petar pita Isusa što će dobiti oni koji radi Kraljevstva nebeskog ostaviše ženu, djecu, polja i druga materijalna dobra, mons. Sente je rekao kako uime prisutnih svećenika i redovnica može potvrditi kako se i na njima obistinjuju Isusove riječi jer ostavivši svoj rodni kraj i dajući se u službu Crkve i Krista svi su primili stostruko.

Foto: Župa Sveti Križ Začretje

“Na povjerenim župama stekli smo mnoge prijatelje, poznate su nam mnoge životne priče djece, mladih, obitelji i starijih osoba te mnogi zahvaljujući našem odazivu Božjem pozivu susretoše Boga. Nadalje, svaki od nas na različitim župama diljem domovine nosi sa sobom komadićak svetokriške grude jer mi nismo nestvarne osobe već konkretne osobe sa svojim vjerničkim temeljima koja smo primili upravo u ovoj vjerničkoj zajednici. Svetokriški svećenici i redovnice gdje god su djelovali, ostavili su mnoštvo dobrih djela što je onda i promocija naše rodne župe”, istaknuo je mons. Sente.

Onaj tko se zahvaljuje taj se i preporuča, stoga se svi mi preporučamo u vaše molitve i ujedno vam obećavamo da ćete vazda biti prisutni u našim molitvama.

Zahvalio je okupljenim vjernicima što su se odazvali pozivu svoga župnika, te u radni dan svojom prisutnošću i molitvom za svoje svećenika i redovnice ispunili crkvu Uzvišenja svetog Križa.

Foto: Župa Sveti Križ Začretje

“Onaj tko se zahvaljuje taj se i preporuča, stoga se svi mi preporučamo u vaše molitve i ujedno vam obećavamo da ćete vazda biti prisutni u našim molitvama”, zaključio je mons. Sente.

Misno slavlje animirali su članovi mješovitoga župnog zbora pod ravnanjem Nikoline Sever i uz orguljsku pratnju dr. sc. Božidara Jakovića. Vjernici, redovnice i svećenici nakon misnog slavlja uputili su se u dvorac Sveti Križ Začretje gdje su sudjelovali na otvorenju izložbe “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” autora akademskih slikara Ivana Ivice Mareković i Kristine Mareković.

Foto: Župa Sveti Križ Začretje

Svećenici rodom iz Svetog Križa Začretja su: preč. Ivan Sirovec, preč. Franjo Grozaj, vlč. Stjepan Sirovec, vlč. Stjepan Šoštarić, vlč. Ivan Šoštarić, preč. Franjo Jačemenica, mons. Juraj Jerneić, mons. Antun Sente, ml., vlč. Stjepan Tenšek, vlč. Alen Vrbek te redovnice s. Mirta Belanović, s. Tabita Ivanković, s. Benedikta Tumpa i s. Dijana Lončarek.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja