Budi dio naše mreže

"Bl. Alojzije Stepinac je bio oduševljen kada su sestre rekle da imaju nadahnuće za osnivanje novog kontemplativnog samostana, te da bi samostan bio trajnog euharistijskog klanjanja. To ga je jako obradovalo jer je poticao da Zagreb bude okružen kontemplativnim zajednicama, da su one kao tvrđave molitve, gromobrani Zagreba i hrvatskog naroda", rekla je za HKR poglavarica zagebačkog samostana klarisa s. Ivana Dolinar.

/ dt

Rijetko je moguće radijskom diktafonu i fotoaparatu ući u klauzurni samostan. No, postoje posebni trenuci kad nam sestre klarise otvaraju svoja vrata. Jedan od njih je i blagdan sv. Klare 11. kolovoza. U Samostanu svete Klare u zagrebačkim Mikulićima razgovarali smo s poglavaricom s. Ivanom Dolinar.

S. Ivana Dolinar istaknula je kako se zajednica za blagdan svoje utemeljiteljice pripremala devetnicom te da će vrhunac biti euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi u Mikulićima u 19 sati, koje će predslaviti će fra Juro Šimić OFMCap, provincijal Hrvatske kaupucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića. Dan uoči blagdana sestre su sudjelovale u Obredu preminuća Serafske Majke Klare, kojim su se prisjećale posljednjih trenutaka sv. Klare te njenih posljednjih riječi.

Sv. Klara u Mikulićima / Foto: HKR

Poglavarica zagrebačkog samostana rekla je kako su sestre klarise iz Bratislave prvi puta došle u Zagreb sredinom 17. stoljeća. “Samostan je postojao oko 150 godina i ukinut je za vrijeme cara Josipa II. Tada su sestre morale napustiti samostan, vratile su se u svijet i živjele redovničkim životom po kućama. Do II. svjetskog rata Zagreb je bio bez klarisa. Sestra Koleta je imala nadahnuće da se osnuje nova zajednica u Zagrebu koja će opsluživati Klarino Pravilo”, rekla je s. Ivana Dolinar.

Posvjedočila je kako su za II. svjetskog rata 1944. godine, za vrijeme bombardiranja i teških uvjeta, sestre tražile mogućnost da mogu skloniti ugrožene od rata. Tako su dvije sestre iz Bosne i Hercegovine došle u Zagreb i tamo ih je primio bl. Alojzije Stepinac. “Bl. Stepinac je bio oduševljen jer su sestre rekle da imaju nadahnuće za osnivanje novog kontemplativnog samostana, te da bi samostan bio trajnog euharistijskog klanjanja. To ga je jako obradovalo jer je poticao da Zagreb bude okružen kontemplativnim zajednicama, da su one kao tvrđave molitve, gromobrani Zagreba i hrvatskog naroda. Ipak, to su bila vrlo teška vremena i on nije mogao puno pomoći sestrama. Tako da su sestre od dolaska bile dvije godine kod sestara križarica na zagrebačkom Vrhovcu, zatim 20 godina u Samoboru, u dijelu franjevačkog samostana”, kaže s. Ivana.

1964. godine sestre su kupile staru, napuštenu vilu i adaptirale je za samostan. “Doselile su i tu su, radom svojih ruku i uz pomoć dobročinitelja, uspjele dograditi samostan i samostansku crkvu 70.- tih godina 20. stoljeća.

Unutrašnjost samostanske crkve / Foto: HKR

Zajednica se razvila, bilo je dosta zvanja, dogodila su se i dva osnutka samostana, jedan u Sloveniji 1978. i jedan u Požegi 2000. godine”, kaže poglavarica zagrebačkog samostana. Naglašava kako su u Zagrebu sestre mirno i skromno živjele sve do potresa 2020. godine. “Ta kuća koju su sestre kupile i adaptirale vidno je stradala u potresu i više nije bila sigurna za boravak. Budući da je to bila građevina stara preko 150 godina, nije se isplatilo u nju ulagati i obnavljati je, a i nije bila namijenjena baš za samostan. Tako da smo odlučile taj dio srušiti i planiramo na tom dijelu izgraditi novi dio samostana, odnosno sve one sadržaje koji su nam potrebni i koji nam sada nedostaju”, kaže HKR-ova sugovornica.

Stanje danas / Foto: HKR

S. Ivana Dolinar ističe da postoji projekt, građevinska dozvola i da se na jesen planira započeti s gradnjom, ako im to dozvole financijske mogućnosti. Sestre nemaju nikakav stalan izvor prihoda i u potpunosti su oslonjene na Božju providnost. “Vjerujem da ćemo uz Božju providnost izgraditi ovaj samostan i da će mnogi dobri ljudi ugraditi sebe da bismo mi mogle ovdje živjeti, djelovati i moliti za potrebe Grada i našeg naroda, za potrebe cijele Crkve”, kaže.

A potreba je puno. “Mi molimo za sve potrebe, molimo na konkretne nakane onih koji nam se preporučuju u molitvu, molimo za papu Franju, našeg nadbiskupa, Crkvu, za nova zvanja, puno molimo za obitelji, znamo koliko su ugrožene”, rekla je s. Ivana Dolinar.

A mi znamo koliko je njihova molitva potrebna i plodonosna. I zato vas potičemo, ako ste u mogućnosti, darujte svoj kamenčić za izgradnju samostana sestara klarisa u zagrebačkim Mikulićima.

Ovdje su podaci koji su potrebni:

HR9223400091511081839
SWIFT CODE: PBZGHR2X
Samostan svete Klare
Kvaternikova 167
10 000 Zagreb
Hrvatska

U emisiji Aktualno s poglavaricom samostana s. Ivanom Dolinar upoznali smo sv. Klaru i kako je postala zaštitnica televizije, život ovih skrovitih redovnica, tijek obnove samostana, a bilo je govora i o kolačima s posebnom porukom. Priči iz Zagreba dodali smo i onu iz Požege, jer je požeški samostan klarisa nastao od sestara koje su došle iz Zagreba. Cijelu emisiju urednice Tanje Maleš poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja