Budi dio naše mreže

Razlika između statistike i percepcije, osvješćivanje stereotipa i angažman cijelog društva, veća međusobna solidarnost žena te izjednačavanje uvjeta za napredovanje glavni su preduvjeti za poboljšanje položaja žena u hrvatskom društvu, jedan je od zaključaka okruglog stola „Žene u hrvatskom društvu“ kojeg je u četvrtak 04. srpnja u muzeju Mimara u Zagrebu povodom pokretanja internet stranice www.zeneimediji.hr organizirala Agencija za elektroničke medije, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

/ sk

U video poruci Predsjednica je, između ostaloga, upozorila na zabrinjavajuće podatke iz istraživanja o nasilju nad ženama, te posebice o stavu mladih o opravdanosti nasilja nad ženama istaknuvši kako se napredak može postići samo promjenom odgoja od najranije dobi kao i dodatnom edukacijom onih koji obrazuju i odgajaju naše najmlađe.

„Stoga pozdravljam otvaranje internetske stranice ‘Žene i mediji’, kojom će se javnost informirati o različitim aspektima položaja žena u društvu, isticati pozitivne primjere uspješnih žena u svim djelatnostima, te dati pozornost svim poteškoćama i zaprekama koje žene sprečavaju da ostvare svoje majčinstvo i karijeru te usklade svoj obiteljski i poslovni život“, kazala je Predsjednica.

Predstavljanje portala “Žene i mediji”/ Foto: Agencija za elektroničke medije

Josip Popovac, ravnatelj Agencije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije osvrnuo se na  kontinuitet projekta Žene i mediji koji je započeo bivši sastav Vijeća, a u sklopu kojeg je do sada provedeno nekoliko istraživanja o raznim aspektima teme položaja žena u hrvatskom društvu, predstavljeno nekoliko publikacija te održano nekoliko stručnih skupova.

Internet stranica www.zeneimediji.hr kruna je rada Vijeća i Agencije za elektroničke medije na ovom projektu.

Popovac je nadalje istaknuo i međunarodnu dimenziju projekta koji je započeo u sklopu aktivnosti radne skupine Žene i rod Mediteranske mreže regulatornih tijela (MNRA) i koji je u međuvremenu prerastao je taj okvir i danas je primjer i uzor drugim regulatorima u pristupu tematici položaja žena u društvu.

Predstavljanje portala “Žene i mediji”/ Foto: Agencija za elektroničke medije

Sporazum o suradnji na projektu „Žene i mediji” između Agencije za elektroničke medije i partnerskih institucija među ostalim potpisao je i Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Potpisnica sporazuma, ravnateljica nadbiskupijskog Caritasa s. Jelena Lončar izjavila je da zagrebački Caritas od 2008. skrbi o ženama žrtvama obiteljskog nasilja u jednom od prihvatilišta kroz koje je do sada prošlo oko 450 žena i djece žrtava nasilja.

„Sama ta brojka je dovoljan pokazatelj važnosti potrebe dizanja glasa protiv nasilja u obitelji, nasilja u društvu, nasilja među bračnim partnerima, odnosno u odnosu roditelja prema djeci”, naglasila je s. Jelena. Istaknula je kako je Caritas zagovaratelj nulte stope tolerancije na nasilje te kako pruža svekoliku stručnu, duhovnu i moralnu pomoć žrtvama nasilja. „Smatramo da je i ova inicijativa jedan model skrbi o žrtvama nasilja, odnosno osnaživanje glasa žrtava nasilja u društvu i zato smo i mi danas tu”, rekla je ravnateljica Lončar.

Predstavljanje portala “Žene i mediji”/ Foto: Agencija za elektroničke medije

Internetska stranica www.zeneimediji.hr bit će središnje mjesto za informiranje javnosti o raznim aspektima položaja žena u društvu. Ona će donositi informacije vezane za europsko i hrvatsko zakonodavstvo, pozitivne primjere uspješnih žena u svakom segmentu našeg društva, ali i skrenuti pozornost na probleme  s kojima se žene susreću. Posebnost stranice www.zeneimediji.hr jest da je riječ o zajedničkoj platformi za razmjenu znanja, iskustava, najbolje prakse i najnovijih vijesti i regulative na ovu temu koju kreiraju svi ključni dionici koji se bave ovom društveno vrlo važnom i aktualnom temom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja