Budi dio naše mreže

Film o udruzi Betlehem Šibenik koja skrbi za nerođene prikazan je u župi sv. Petra na Vidicima. O aktivnostima udruge u kratkom filmu progovaraju njezini članovi koji svjedoče o svojim osobnim razlozima djelovanja u udruzi. Ova udruga ima u vlasništvu i grobnicu „Nevina dječica“ u kojoj obitelji mogu dostojanstveno pokopati svoje nerođeno dijete.

/ mb

Udruga Betlehem Šibenik djeluje već pet godina, a članovi svoje redovite susrete održavaju u župi sv. Petra na Vidicima. Molitveni susreti udruge održavaju se svaki petak u srednjovjekovnoj crkvi sv. Margarite zaštitnice porodilja. Uz to udruga ima u vlasništvu grobnicu „Nevina dječica“ na gradskom groblju Kvanj u kojoj obitelji koje su doživjele spontani pobačaj mogu dostojanstveno pokopati svoje nerođeno dijete.

O stvaranju filma u kojem se predstavlja djelovanje udruge Betlehem Šibenik progovorila je predsjednica udruge Helien Čoko. U središte svojeg izlaganja stavila je upravo grobnicu „Nevina dječica“ u kojoj je već trinaest pokopanih tjelešaca nerođene djece. „Veliki osjećaj olakšanja pojavi se na licima nesretnih majki koje su doživjele spontani pobačaj, a u bolnici zatraže tjelešce svojeg djeteta te ga dostojanstveno i s vjerničkim uvjerenjem pokopaju u grobnicu. Posebno je važna ta zajednička molitva s članovima udruge Betlehem na grobnici i sprovodna misa koja ranjenim roditeljima poručuje da nisu sami u svojoj boli“, rekla je Helien Čoko.

Film su režirali i snimali Andrija Jurčević i Mladen Škare iz Apstudio Aheropita doo iz Splita. Film se može pogledati na youtube kanalu „Udruga Betlehem Sibenik“.

Uoči svete mise u župi sv. Petra na Vidicima članovi Udruge u crkvi su predmolili križni put s molitvama za nerođenu djecu. Potom je svečanim misnim slavljem proslavljena svetkovina sv. Josipa, a na misi je župnik fra Ivan Penava propovijedao kako u životu sv. Josipa možemo prepoznati uzor za svoj život. On je bio skrbnik za Isusa i Blaženu Djevicu Mariju. Upravo to njegovo cjeloživotno služenje može biti nama vjernicima poticaj da iskoristimo zakonsku mogućnost i udomimo dijete koje je u životnoj potrebi. Župnik je također citirao ovogodišnju poruku za Dan života predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj biskupa Mate Uzinića koji poručuje kako je udomljavanje djece djelo milosrđa, a „udomiteljstvo je prepoznato kao prirodnije i humanije, jer se temelji na načelima obiteljskog okruženja, održivosti socijalnih veza i uključenosti samih korisnika. Uz to, udomiteljska obitelj korisnika prihvaća kao svojega člana, a korisnik dobiva osjećaj pripadnosti obitelji. Zato se u novije vrijeme upravo taj oblik skrbi preferira i zagovara“, rekao je župnik fra Ivan Penava.

Nakon svete mise kratko svjedočanstvo o svojem djelovanju kao ginekolog koji savjetuje majke da sačuvaju trudnoću i odustanu od pobačaja dao je dr. Ivan Zmijanović. Gledajući primjer sv. Josipa istaknuo je primjere iz svoje ginekološke prakse u kojima su očevi nerođene djece svojim zaštitničkim stavom i podrškom trudnim majkama pomogli ženama da odustanu od pobačaja. „Većina žena čini pobačaj jer je ostavljena od svojim muškim partnera da same odluče o životu djeteta. Uvjeren sam, a i moja ginekološka praksa to potvrđuje da bi žene puno manje činile pobačaj da imaju podršku svojih muževa“.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja