Budi dio naše mreže

U emisiji Argumenti HKR-a govorilo se o slučaju zagrebačke dječje bolnice Srebrnjak u kojoj se nakon naprasne i nezakonite smjene dugogodišnjeg ravnatelja Bore Nogala nižu afere za aferom. Bolnica je u sve većim dugovima, narušeni su međuljudski odnosi, a ugrožen je i najveći infrastrukturni projekt u znanosti i zdravstvu u ovom dijelu Europe težak 60 milijuna eura za koji je bolnica dobila novac iz EU fondova. O aktualnoj situaciji nakon ostavke Upravnog vijeća bolnice, sudbini samog projekta te umiješanosti politike i raznih interesnih skupina govorio je dc. dr. Boro Nogalo, bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, dc. dr. Trpimir Goluža, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i član Odbora za zdravstvo te dr. Miran Cvitković, predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Tko opstruira veliki projekt Dječjeg centra za translacijsku medicinu, a koji je osmislio i svih ovih godina vodio i razvijao upravo doktor Nogalo i njegov tim, u Argumentima je odgovorio Trpimir Goluža, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i član gradskog Odbora za zdravstvo.

Ako bi se bolnica Srebrnjak razvila u takvu bolnicu kakvu bi joj taj projekt omogućio, postala bi bolnica koja bi zasjenila sve pedijatrijske bolnice

“Ako bi se bolnica Srebrnjak razvila u takvu bolnicu kakvu bi joj taj projekt omogućio, postala bi bolnica koja bi zasjenila sve pedijatrijske bolnice ne samo u Zagrebu i u Hrvatskoj nego i šire. U tom slučaju pozicija tih drugih bolnica i njihovih ravnatelja bila bi bitno slabija nego što je sada. I iz tog razloga postoji taj jal koji je toliko jak da se uspijeva već 11 godina stopirati projekt koji je odobrila Europska unija i iza koje dvije godine stoji hrvatska Vlada, onda je jasno da to moraju biti silnice koje idu iz vrha vlasti”, rekao je Goluža. Kao problem istaknuo je i činjenicu da su isti ljudi koji su sudjelovali u opstrukciji projekta i urušavanju te dječje bolnice te bili bliski suradnici bivšeg gradonačelnika Milana Bandića i dalje na istim pozicijama u gradskoj upravi bez obzira na promjenu vlasti.

Boro Nogalo upozorio je da daljnji razvoj ne samo dječje bolnice Srebrnjak nego i zdravstva u cjelini stopiraju centri moći koji imaju svoje ljude koji rade u bolnicama, na fakultetima, u privatnim poliklinikama i koji ne žele ispustiti tu poziciju moći i dopustiti da se nešto razvija mimo njihove kontrole kao što je to bilo u slučaju bolnice Srebrnjak. Istaknuo je i važnost ulaganja u pedijatrijska istraživanja za zdravlje nacije.

Nekome ne odgovara da se razvija hrvatsko zdravstvo

„Nekome ne odgovara da se razvija hrvatsko zdravstvo, hrvatska znanost, hrvatska izvrsnost samo kako bi ti monopoli moći i dalje mogli dijeliti znanstveni i zdravstveni novac između sebe. A nama su nužna pedijatrijska istraživanja i ulaganja u kliničku i znanstvenu pedijatriju jer to osigurava zdravlje cijele nacije za dugoročno razdoblje”, rekao je Nogalo te otkrio kako će se i na novom natječaju za ravnatelja ponovno kandidirati, jer je pedijatrija “njegov život”.

Što je slijedeće, da liječnik ili zdravstveni radnik ne smije biti kršćanin ili to ipak smije biti, ali ne smije se javno deklarirati?

Miran Cvitković se osvrnuo na medijsku diskreditaciju doktora Darka Richtera zbog njegova kršćanskog svjetonazora zbog čega se povukao iz izbora i imenovanja na mjesto novog ravnatelja Srebrnjaka. “Prema onome što je izašlo u medijima ispada da deklarirani kršćanin ne može biti ravnatelj bolnice. U zdravstvu su liječnici već duže vrijeme izloženi pritisku da im se oduzme pravo na priziv savjesti što je demokratski standard u razvijenom svijetu. Što je slijedeće, da liječnik ili zdravstveni radnik ne smije biti kršćanin ili to ipak smije biti, ali ne smije se javno deklarirati?”, upitao sje na kraju Cvitković.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja