Budi dio naše mreže

Vlč. Ivan Grbešić župnik je župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku u kojoj se nalazi prekrasan mozaik. Mozaik je djelo patra Marka Ivana Rupnika, slovenskog isusovca, poznatog teologa i umjetnika. Ljepotu mozaika i dojam koji na njega ostavlja to lijepo i neobično djelo podijelio je s nama vlč. Ivan Grbešić. Fotografije mozaika možete pogledati u nastavku teksta.

/ Dario Zürchauer

U župnoj crkvi svete Marije Kraljice Mira u Sisku nalazi se prekrasan mozaik Kraljice mira koji je 2016. godine načinio pater Marko Ivan Rupnik, isusovac i poznati svjetski mozaičar. Mozaik je u obliku kaleža.

“Kalež je čaša slavlja. U gornjem dijelu kaleža vidimo lijepe boje koje podsjećaju na nebo koje se događa u svetoj misi po pretvorbi. Donji dio kaleža naslanja se na zemlju na kojoj je prisutno zlo koje je prikazano u plavoj boji, boji mora. To zlo sije zmija, đavao. Međutim, Marija je kraljica mira, nova Eva koja će roditi novog Adama koji toj zmiji staje na glavu na panju.”

 

Mrtvačka glava simbol je i naše smrti, ali ćemo zauvijek u Kristu živjeti budemo li ostali u Njegovoj ljubavi.

“Ispod tog panja nalazi se mrtvačka glava koja mnogima ovdje čak i nezgodno, ali to je zapravo moja i tvoja glava. Mi ćemo umrijeti, ali ćemo po Kristu i s Kristom i u Kristu vječno živjeti ako ostanemo u Njegovoj ljubavi kako nas Isus uči u Ivanovom evanđelju. Vidimo da u svijetu ima zla, blata, ali ima i zlata. Ima svetaca. Crvena boja predstavlja mučenika koji će za Isusa dati svoj život.”

Zanimljivo da Marija, kraljica mira gleda na krstionicu, a to znači na sve nas koji smo po Isusovoj oporuci s križa postali njezina djeca. Marija je dobra majka koja uvijek gleda svoju djecu.

Foto: Župa Kraljice mira u Sisku/Dario Zürchauer

“Lijepa mi je zgoda kada je maleni dječak pitao papu Franju: Papa Franjo, ako je Bog dobar, zašto nije izbacio ovu zmiju? Zašto potresi, koronu, druge nevolje u svijetu. Zašto toliko pobačaja, poteškoća, zašto Isus, Bog nije izbacio tu zmiju iz svijeta? Tada je papa rekao tom malenom dječaku: Znaš, nisi potpuno u pravu. Kada je Isus umro na križu, On je zmiji stao na glavu. Kad zmiji stanete na glavu ona maše repom. Mi u našem vremenu osjećamo to mahanje repom đavla. Zbog toga vidimo toliko zla u svijetu.”

No, zagledajmo se u Pobjednika nad zlom i smrću. Povjerujmo da smo u rukama Dobroga Boga koji neće dopustiti da nam padne vlas s glava ostanemo li u Njegovoj ljubavi.

Foto: Dario Zürchauer

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja