Budi dio naše mreže

Kako se ne radovati, pjevati hvalu i zahvaljivati ​​dok slavimo pobjedu uskrslog Krista? Ljubav je pobijedila mržnju, milost je pobijedila grijeh, milosrđe je izbacilo zlo, a život ima posljednju riječ o smrti. Neka vaša srca pulsiraju snagom i životom Gospodina, raspetog i uskrslog, koji hodi sa svakim od nas svojim putem u Emaus.

/ dz

Nad kućom Kajfe, velikog svećenika u Jeruzalemu u vrijeme Isusova raspeća, sagrađena je crkva Svetog Petra, u spomen na poricanje Šimuna Petra u dvorištu u noći Isusova uhićenja. Ispod crkve je “Jama”, kamena ćelija u koju je Isus bačen i držan iste večeri, nekoliko sati prije njegove smrti. Stajati na tom mračnom, hladnom mjestu, vidjeti rupu kroz koju je naš Gospodin propao na tvrdi pod, razmišljati o njemu kako ondje leži potpuno sam, suočen s Velikim petkom, gane do suza. Kad sam ga posjetio, razmišljao sam o Psalmu 88, usamljenim i patničkim vapajem Bogu od onoga koji osjeća potpuno napuštenost, piše biskup Donald J. Hying s portala Simply Catholic.

Svi smo bili u jami, suočavajući se sa svojim mračnim noćima duše, osjećajući se nevoljeno, neželjeno ili neshvaćeno, sami bez ikakve utjehe od Boga ili drugih. Radosna vijest koju smo slavili i naviještali na Veliki petak zadivljujuća je istina da je Gospodin otišao u jamu prije nas, okusio duboko napuštenost koju je nemoguće razumjeti i prigrlio užasavajuću smrt. Sve je to učinio kako nikada ne bismo izgubili nadu, čak ni u najmračnijim noćima.

Uskrsna nedjelja je Isusova pobjeda nad silama grijeha i smrti, opravdanje cjelokupnog poslanja, trijumf ljubavi nad mržnjom, milosti nad zlom, zajedništva nad samoćom i vječnog života nad snagom tame. Kristovo uskrsnuće ne briše magično rane i ograničenja našeg krhkog čovječanstva. I dalje ćemo se često osjećati neshvaćeno, trpjeti strašne slomove srca i na kraju se sami suočiti sa smrću, ali Gospodin nam je otvorio put; svjetlo sija na kraju tunela. Želi da zazovemo njegovu moćnu moć, uživamo u intimnosti njegove prisutnosti kroz sakramente, čujemo njegov blagi glas u Riječi i otkrijemo ljepotu njegova lica u onima oko nas.

Još ćemo se naći u jami, ali kad nam se oči naviknu na tamu, vidjet ćemo da je Isus tu s nama, pruža utjehu, milosrđe i nadu. Gospodin nas poziva da živimo u golemom lijepom svijetu njegova uskrsnuća, već ovdje i sada našeg života kakvim ga smatramo. Ne moramo čekati da umremo da bismo spoznali slavu Božju i okusili radost Uskrsa. Baš kao u Evanđeljima, uskrsli Gospodin se pojavljuje na najneočekivanijim mjestima, noseći najšokantnije maske, ako imamo oči da vidimo.

Tijekom korizme putovali smo s Isusom u pustinji 40 dana, vidjeli njegovu preobraženu slavu na gori Taboru, razmišljali o dubokoj potrebi za obraćenjem, putovali s izgubljenim sinom kući, susreli ženu uhvaćenu u preljubu, spoznali Gospodinovo oproštenje i milosrđe, i primili Krista u Jeruzalem naših srca. U stalnoj molitvi, posta i milostinji očistili smo prazniji prostor u našim umovima i srcima kako bi Živa Voda, Svjetlo svijeta, Uskrsnuće i Život mogli ući i zauzeti nas na dublji način.

Kako uskrsli Gospodin djeluje i govori u vašem životu?

U svim Isusovim pojavljivanjima uskrsnuća u evanđeljima, njegovi sljedbenici ga nikada ne prepoznaju odmah. Marija Magdalena pretpostavlja da je on vrtlar na groblju. Apostoli misle da je Isus duh. Učenici na putu za Emaus vide ga kao zanimljivog suputnika. Kad Isus zazove Marijino ime, pokaže svoje rane prijateljima i lomi kruh u karakterističnoj euharistijskoj gesti, otvaraju im se oči da vide kako uskrsli Gospodin dolazi u puninu života! Možda im je tuga zbog raspeća pomutila vid, možda je Isusov uskrsnuli izgled bio nekako drugačiji nego što je izgledao prije, ali jedno ostaje jasno: kad Gospodin djeluje i govori, oni znaju tko je on i raduju se.

Kada Isus nježno zaziva naše ime u molitvi, kada vidimo njegove rane u patnji drugih, kada primamo puninu Euharistije, prepoznajemo Krista, a naša srca se raduju čudu njegove blizine i ljepoti njegova prerušavanja. Snagom Duha Svetoga i djelotvornošću Crkve i njezinih Svetih pisama i sakramenata, Kristova je prisutnost svuda oko nas. Njegovo uskrsnuće je blistava cjelokupnost Božje ljepote, istine i dobrote. Budući da je Isus uskrsnuo od mrtvih, imamo oproštenje grijeha, obećanje vječnog života, Božju prisutnost u svakom trenutku i sjedinjenje s Gospodinom.

Kako se ne radovati, pjevati hvalu i zahvaljivati ​​dok slavimo lijepu pobjedu uskrslog Krista? Ljubav je pobijedila mržnju, milost je pobijedila grijeh, milosrđe je izbacilo zlo, a život ima posljednju riječ o smrti. Neka vaša srca pulsiraju snagom i životom Gospodina, raspetog i uskrslog, koji hodi sa svakim od nas svojim putem u Emaus.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja