Budi dio naše mreže

Dana 27. listopada 1986. održan je u talijanskom gradu Asizu na poticaj pape Ivana Pavla II. prvi zajednički molitveni sastanak pripadnika 12 svjetskih religija.

/ mp

Grad u središnjoj Italiji, u pokrajini Umbriji, poznat je kao rodno mjesto sv. Franje Asiškog. U njemu su se okupili predstavnici svjetskih religija na zajedničkoj molitvi za mir u svijetu.

Među 12 svjetskih religija svi su kršćani bili predstavljeni kao jedinstvena cjelina. Ostalih 11 religija su su: islam, židovstvo, budizam, hinduizam, šintoizam, zoroastrizam, sikhizam, džainizam, bahaizam, rissho-koseikai i tradicionalne religije Afrike i Amerike. Sve religije predstavljale su 63 osobe, donosi Povijest.hr.

Papa je osobno dočekao i pozdravio uzvanike. Svi su sjeli u baziliku u Asizu oko slavne Porcijunkule – crkvice usko vezane uz život sv. Franje.

U zaključku govora Sveti Otac je rekao: “Zahvaljujem Bogu, Ocu Isusa Krista, za ovaj dan milosti za svijet, za svakoga od vas, i za sebe. Činim to riječima pripisanim Sv. Franji: ‘Gospodine, učini od mene oruđe svoga mira. Gdje je mržnja, da nosim ljubav. Gdje je uvreda, da nosim oproštenje. Gdje je sumnja, da nosim vjeru. Gdje je očaj, da nosim nadu. Gdje je mrak, da nosim svjetlost. Gdje je tuga, da nosim radost’.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja