Budi dio naše mreže

Kardinal Robert Sarah, umirovljeni prefekt Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata, ranije je ovog mjeseca podvrgnut operaciji prostate pomoću robota, rekao je kirurg u talijanskoj bolnici u kojoj je zahvat obavljen.

/ mp

Urološka operacija izvedena je uz pomoć robota da Vinci, tehnologije koja se od 2016. koristi u Velikoj metropolitanskoj bolnici (GOM) u Reggio Calabriji, gradu na najjužnijoj točki talijanskog poluotoka.

Voditelj tima zdravstvene njege GOM-a i vodeći kirurg potvrdili su za CNA 29. srpnja da je kardinal Sarah operiran i otpušten iz bolnice 27. srpnja, nakon otprilike 15 dana koliko je proveo u njihovoj njezi, javlja Nedjelja.ba.

Salvatore Costarella je rekao kako je postupak bio vezan uz probleme s prostatom.

To što se kardinal Sarah odlučio za Reggio Calabriju „puno znači jer imamo izvrsnu bolnicu“, istaknuo je Costarella, dodajući da je „za nas razlog posebnog ponosa što imamo tako uglednu osobu u našoj bolnici“.

Mnogobrojne operacije uz pomoć robota

Liječnici su na konferenciji za novinare u srijedu rekli kako je operacija bila uspješna i da se, zahvaljujući robot tehnologiji, mogla izvesti na minimalno invazivan način.

Kard. Sarah (76) je bio najviše pozicionirani afrički prelat u Vatikanu prije umirovljenja na mjestu prefekta Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata u veljači 2021.

Prema Intuitive Surgical, američkoj tvrtki koja proizvodi Kirurški sustav da Vinci, urološki postupci koji se izvode uz pomoć robota su: operacija prostate, operacija bubrega, operacija za uklanjanje blokade bubrega, uklanjanje cista iz bubrega, operacija mokraćnog mjehura i operacija za fiksiranje cijevi povezivanje mjehura s bubrezima.

Kardinal Sarah će, kako je objavljeno, u narednim mjesecima imati nekoliko angažmana koji zahtijevaju putovanje.

Prošlog je tjedna objavljeno da se očekuje njegovo sudjelovanje na 32. festivalu mladih u Međugorju od 1. do 6. kolovoza.

Također bi trebao biti glavni slavitelj na jednoj od dnevnih misa na 52. međunarodnom euharistijskom kongresu, koji će od 5. do 12. rujna biti održan u glavnom gradu Mađarske Budimpešti.

Njegov osobni tajnik, talijanski laik Lorenzo Festicini, predsjednik humanitarne udruge Istituto Nazionale Azzurro rodom je iz Reggio Calabrije, grada u kojem je kardinal operiran.

„Važno je shvatiti da u Reggio Calabriji postoje izvrsni liječnici i centri na europskoj razini u kojima se možete liječiti i podvrgnuti osjetljivim operacijama najsuvremenijim metodama“, rekao je Festicini na konferenciji za novinare 28. srpnja.

Jedan od liječnika koji je pomogao u operaciji, Domenico Veneziano, kazao je da robot da Vinci „jamči maksimalnu preciznost sa zadovoljavajućim rezultatima u odnosu na tradicionalnu kirurgiju i sa stvarno brzim vremenom oporavka“.

Kao kod kuće

Govoreći na konferenciji za novinare, vlč. Giulio Cerchietti, službenik Kongregacije za biskupe, pohvalio je bolnicu zbog kombinacije „kvalitete, profesionalnosti, humanosti i predanosti“.

„Sve je to utjecalo da se kardinal povjerio ovoj bolnici u kojoj se osjećao kao kod kuće, gdje je osjetio miris domaćeg kruha“, pojasnio je Cerchietti.

Svećenik je dodao: „Prvog dana kad je stigao, naviknut da nešto zabilježi, napisao je izreku Sv. Terezije od Djeteta Isusa: ‘Ljubav vas je dovela ovamo. Ljubav će se pobrinuti za vas.’ Kardinal je doživio dubinu ovih riječi ovdje s vama. Zahvalni smo i vi ste u našim molitvama.“

Prema navodima proizvođača, postoji gotovo 6 000 sustava da Vinci koji se koriste u 67 zemalja svijeta.

Kako piše talijanska web stranica Urologia Robotica da Vinci, u Italiji je 105 medicinskih centara koji koriste medicinskog robota. GOM je jedina bolnica u Calabriji s tom tehnologijom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja