Budi dio naše mreže

"Kardinal Marx me nazvao prije nekoliko tjedana i upitao jesam li spremna sudjelovati u radu Vijeća za ekonomiju. Odgovorila sam kako bi to za mene bila velika čast i da bih bila zahvalna za tu mogućnost. (…) Sveti Otac je odlučio i imenovao me, što je izuzetna čast", istaknula je novoizabrana članica Vijeća za ekonomiju Svete Stolice Marija Kolak te u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu posvjedočila o važnosti vjere u privatnom, ali i u profesionalnom životu.

/ Hana Kilijan, Karmela Jelić

Protekloga je tjedna Papa Franjo imenovao nove članove Vijeća za ekonomiju Svete Stolice. Vijeće je to osnovano 2014., a zaduženo je za nadzor nad gospodarstvom i ustrojstvom kao i nad upravnim te financijskim pothvatima pojedinih ureda Rimske kurije i ustanova povezanih s djelatnostima Svete Stolice i Grada Vatikana. Među novim članovima Vijeća je i Hrvatica s njemačkom adresom Marija Kolak.

Ova rođena Đakovčanka odrasla je u hrvatskoj katoličkoj obitelji koja vuče korijene iz maloga mjesta iz župe Vinice. Nakon što su se doselili u Slavoniju, put ih je odveo u Njemačku. Cijelo djetinjstvo i mladost provela je u Berlinu gdje se školovala i završila Ekonomski fakultet – smjer bankarstvo. Udana je i majka troje djece.

Ima bogato profesionalno iskustvo u području bankarstva, a trenutno je predsjednica i članica uprave Nacionalne udruge Deutsche Volksbanken und Raiffeisenbanken. Pohađala je, među ostalim, Harvard Business School u Bostonu (SAD), koja je jedna od prestižnijih poslovnih škola u svijetu.

Ovo je za mene izuzetna čast!

“Bilo mi je veliko iskustvo i obogaćenje pohađati Harvard Business School. Tamo sam se susrela sa 170 nacija i intenzivno smo radili na pitanjima menadžmenta, vodstva i drugim temama važnim za budućnost. Dolazili su menadžeri iz cijelog svijeta i iz raznih područja. Dakle, nisu bile samo kolege iz bankarstva, nego i iz različitih područja kao što su ekonomija i farmacija”, rekla je Kolak te istaknula kako takva usavršavanja obogaćuju perspektivu gledanja na svijet, ali i na upravljanje.

Marija Kolak / Foto: bvr.de

Zbog poslovnih uspjeha i bogate karijere, nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij Svete Stolice u Njemačkoj sa sjedištem u Berlinu prepoznao je njezinu stručnost u ekonomskom području te je preporučio predsjedniku Vijeća za ekonomiju njemačkom kardinalu Reinhardu Marxu.

“Kardinal Marx me nazvao prije nekoliko tjedana i upitao jesam li spremna sudjelovati u radu Vijeća za ekonomiju. Odgovorila sam kako bi to za mene bila velika čast i da bih bila zahvalna za tu mogućnost. Rekao je da putuje u Rim te da će Papi predložiti imenovanje. Sveti Otac je odlučio i imenovao me, što je izuzetna čast. Radosna sam što mogu svoje ekonomsko i bankarsko znanje unijeti u rad Vijeća”, istaknula je naša sugovornica.

Za mene kao katolkinju jako je važno da mogu biti od pomoći Crkvi!

Vijeće će se na početku novoga mandata, kako to obično i biva, sastati. Ono provodi, kako navodi Kolak, nadzor nad svim ekonomskim i financijskim aktivnostima Svete Stolice i Vatikana. “Na Vijeću je da rasporedi određene zadatke, pitanja i procese te da pomogne ostalim tijelima kako bi učinkovito riješili ekonomska i financija pitanja”, pojasnila je Kolak.

Naša sugovornica ističe kako je ovo imenovanje za nju razlog velike radosti.

“To je izvanredan mandat. Ja obnašam funkciju predsjednice na drugim mjestima i nadzornim vijećima. Ali, za mene kao katolkinju jako je važno da mogu biti od pomoći Katoličkoj Crkvi. Roditelji su me od malena učili i u tome duhu odgojili da i mi kao vjernici možemo dati doprinos Crkvi na bilo kojem području”, istaknula je Kolak.

Marija Kolak / Foto: bvr.de

“Ja sam na bankarskom području potkovana iskustvom i znanjem koje sam stekla, no to znanje treba i dalje razvijati. Veliki su izazovi u budućnosti i valja na tome zajednički raditi. Lijepo je da su članovi Vijeća za ekonomiju iz raznih zemalja. Važno je da sve perspektive zajedno unesemo u rad Vijeća i vidimo što možemo napraviti u budućnosti”, pojasnila je naša sugovornica.

Poznata su nastojanja pape Franje da se žene više imenuje na crkvene funkcije. Kolak je prva Hrvatica i laikinja koja je kao stručnjakinja uključena u rad nekog od vijeća Svete Stolice. No, ističe kako se ne radi o pitanju spola, već o potrebi da se u djelovanje unese raznolikost.

Papa je tu dao poseban signal odnosno povjerenje!

“Važno je da u Vijeću imate razne perspektive, razna iskustva i razne dobi. Zamislite da je to Vijeće izrazito mlado ili izrazito staro. Mi u menadžmentu uvijek gledamo da su zastupljene razne nacije, i muški i ženski spol, i mladi i stariji. Ne radi se isključivo o perspektivi spola, nego je potrebno što više obogatiti Vijeće raznim iskustvima i perspektivama”, rekla je Kolak.

“Papa je tu dao poseban signal odnosno povjerenje. Htio je da se uravnoteže različite perspektive na tome području. Ne valja isključivo sve svoditi na pitanje spola. Važno je da u Vijeću imate razne perspektive i tada nastaje obogaćenje. Moramo imati u vidu što žele mlade generacije, a ne smijemo zaboraviti i naše starije vjernike”, rekla je Kolak, istaknuvši kako je potrebno pronaći dobar balans za budućnost.

Marija Kolak / Foto: bvr.de

Hrvatska katolička misija u Berlinu odigrala je važnu ulogu u njezinom odrastanju. Ističe kako je zahvalna svim svećenicima i redovnicama koji su joj prenijeli kršćanske vrednote. Misija je i danas važno mjesto za nju i njezinu obitelj.

“Ja sam dijete Hrvatske katoličke misije u Berlinu gdje djeluju naši franjevci, a djelovale su i redovnice. Ta misija puno znači i meni i mojoj obitelji. Tu sam odrasla. Vikendom smo išli na vjeronauk, folklor, vjeronaučnu olimpijadu. Imali smo razne aktivnosti zahvaljujući brojnim svećenicima i redovnicama koji su tu djelovali. Omogućili su nam da mi, kao djeca koja su živjela u ‘stranom’ i velikom gradu, osjetimo blizinu i zajedništvo. Prenijeli su nam kršćanske vrednote i stoga im želim od srca zahvaliti. To je duboko urezano u meni, ali i u mojim brojnim prijateljima i poznanicima iz Misije”, istaknula je Kolak.

“Zahvalni smo što imamo mogućnost moliti na svome jeziku. Sva moja djeca su u Misiji primila sakramente. To je nešto posebno i u tome duhu želimo izgraditi budućnost Hrvatske katoličke misije u Berlinu, ali i u svim misijama na svijetu gdje žive Hrvati”, pojasnila je naša sugovornica.

Važno je u prvom redu vidjeti čovjeka – to nas uči i naša vjera!

U profesionalnome životu Kolak naglašava važnost vjere. Kao osoba nadređena velikom broju ljudi, ističe kako je uvijek važno, prije svega, vidjeti čovjeka ispred sebe.

“Vjera je za mene kao neka vrsta sidra. Kada radimo kao poduzetnici ili menadžeri, najvažnije je u svome zaposleniku ili poslovnom partneru prvo vidjeti čovjeka. Tek tada možemo vidjeti kako se ta osoba može razvijati i kako mu ja mogu pomoći da razvije svoje znanje”, istaknula je Kolak.

“Važno je da imamo zajednički cilj pred sobom i da na njemu zajedno radimo. To je iznimno važno osobito u današnje vrijeme. Važno je u prvom redu vidjeti čovjeka – to nas uči i naša vjera. Zato je vjera važna komponenta moga djelovanja i načina kako se želim odnositi kao poslodavac ili voditelj određene organizacije”, rekla je naša sugovornica.

Marija Kolak / Foto: bvr.de

Kolak naglašava da žene danas u poslovnome svijetu obogaćuju poduzeća svojim načinom razmišljanja i komunikacije.

“Nekad pregovori znaju biti vrlo teški i tu žene znaju unijeti određenu lakoću, znaju pronaći fini stil razgovora. Čini mi se da su kolege često zahvalne kada vide da se određena vrsta oštrine u nekom trenutku malo ‘parkira’ sa strane. Žene znaju unijeti toplinu u pregovore. Mislim da je vrlo obogaćujuće raditi zajedno na taj način”, pojasnila je Kolak.

Naša sugovornica ističe kako u današnjem svijetu nije uvijek jednostavno uskladiti obiteljske i profesionalne obaveze. No, veliku podršku pruža joj njezina obitelj.

U obitelji uvijek crpim snagu i ljubav te onda to prenosim u svoj posao!

“Imala sam veliku potporu svoga supruga, roditelja i pokojne svekrve. Oni su uvijek uz mene i pomažu mi. Iz dana u dan nastojim se usredotočiti na to koje su aktivnosti vrlo važne, koje su manje bitne, a koje mogu pričekati. Bez pomoći drugih se ne može. Također, lijepo je da su moja djeca imala mogućnost osjetiti baku i djeda s jedne i s druge strane. Potrebno je i dalje raditi na ideji međugeneracijske suradnje. Mi možemo pomoći starijima, a stariji mogu puno pomoći nama mlađima koji smo sada u fazi stvaranja”, istaknula je.

Mladim ženama, osobito onima koje su majke, a koje žele uz obiteljski poziv razvijati i svoju karijeru, Kolak poručuje kako na prvom mjestu uvijek treba biti obitelj, a tek onda sve ostalo.

“Meni su uvijek na prvom mjestu bili moja obitelj i moja djeca. Lijepo je financijski se osigurati, no ako u obitelji ne vlada mir i sklad, onda se ni u poslovnom svijetu ne može raditi na miran i plodan način. Važno je da u obitelji imate oazu mira i ljubavi. Tek tada iz tog ambijenta možete ići radosno na posao. U obitelji uvijek crpim snagu i ljubav te onda to prenosim u svoj posao”, zaključila je Marija Kolak.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja