Budi dio naše mreže

Predstavljen novi Direktorij za katehezu kako bi se vjernici uključivali u život kršćanske zajednice

Predstavljajući novi Direktorij za katehezu, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella istaknuo da cilj nije sakrament, nego uključivanje u život kršćanske zajednice.

/ mp

Još jedan korak učinjen je na putu kontinuiteta kateheze nakon Drugoga vatikanskog sabora, kako bi se odgovorilo na izazove digitalne kulture i globalizacije kulture. Riječ je o novom Direktoriju za katehezu, predstavljenom u četvrtak u Tiskovnom uredu Svete Stolice.

O dokumentu je novinarima, među ostalima, govorio nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije, te istaknuo da je kontinuitet novoga Direktorija, koji je odobrio papa Franjo, u ponovnom isticanju da kateheza obuhvaća cijeli život svakog krštenika, budući da je ona susret s Gospodinom i sudjelovanje u njegovu otajstvu u našem životu, javlja Vatican News.

Novost je dokumenta u tomu što se u njemu napominje da se kateheza ne provodi zato da se primi neki sakrament, nego poradi postupnoga uključivanja u život kršćanske zajednice, te kako bismo i danas dali svoje dosljedno svjedočanstvo. Osim toga, kateheza treba ući u kaznionice, treba se susresti s migrantima, obuhvatiti osobe s invaliditetom i one najslabije, kako nitko ne bi bio ostavljen sam na svojem putu vjere.

“Glavna točka i obilježje novoga direktorija je, međutim, intenzivno djelovanje koje povezuje katehezu s evangelizacijom, i koje od prvoga navještaja Krista stvara uporište za obnovljenu katehezu. Upravo je u tomu na istoj valnoj dužini s onim što je papa Franjo napomenuo o katehezi u apostolskoj pobudnici ‘Evangelii gaudium’ (Radost evanđelja). On želi kerigmatsku katehezu; odnosno ističe potrebu za povezanošću evangelizacije i kateheze. Kateheza je jedan dio evangelizacije, a ne njezina alternativa”, istaknuo je pak nadbiskup Fisichella u razgovoru za Vatican News.

Ključne riječi:
Rino Fisichella

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja