Budi dio naše mreže

Večer prije službenoga posjeta Vatikanu i audijencije kod pape Franje predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović organizirao je u nedjelju 14. studenoga u hrvatskoj rezidenciji pri Svetoj Stolici u Rimu svečanu večeru na kojoj je sudjelovao državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin te podtajnik Odjela za države Državnoga tajništva mons. Mirosław Stanisław Wachowski, dok je s hrvatske strane bio uži krug delegacije.

/ mp

„Imao sam priliku razgovarati s državnim tajnikom kardinalom Parolinom na večeri koju je pripremio ambasador Pelicarić. To je poprilična čast. Ambasador nam je kuhao i pričali smo opušteno o mnogim stvarima: hrani, hrvatskoj kuhinji, stanju u Bosni i Hercegovini i svim onim stvarima koje nas muče, a koje uz pomoć Vatikana možemo bolje riješiti jer imamo razumijevanja“, kazao je predsjednik Milanović o večeri na kojoj je sudjelovalo osmero gostiju. Teme razgovora produbljene su i dan kasnije na službenome sastanku, a bilo je riječ i o glagoljici te uvođenju narodnoga jezika u liturgiju na hrvatskim prostorima i prije Drugoga vatikanskoga koncila.

Večeru u više sljedova – na kojoj su bila poslužena tradicionalna hrvatska jela te vina – pripremio je savjetnik za vanjske poslove u Uredu predsjednika i posljednji hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, a kroz jela se pokušalo predstaviti Hrvatsku po regijama – od Kvarnera, Gorskoga Kotara i Istre, Hrvatskoga Zagorja, Dalmacije i Primorja… U krugovima hrvatskoga izaslanstva ističu kako je i ta večera pokazala snagu gastrodiplomacije, jer dolazak drugoga čovjeka Vatikana svjedoči važnosti koju je Sveta Stolica dala posjetu predsjednika Republike Hrvatske. Naime, takva praksa organiziranja večera nije uobičajena, što zasigurno potvrđuje kako je posjet temeljito pripreman i da je vatikanska diplomacija pokazala koliki značaj pridaje gostima iz Hrvatske.

Kardinal Parolin na svečanoj večeri u hrvatskoj rezidenciji pri Svetoj Stolici u Rimu

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja