Budi dio naše mreže

Nakon sedam mjeseci preuređivanja u ponedjeljak 3. kolovoza ponovno je otvorena Vatikanska ljekarna, prenosi Vatican News.

/ mp/IKA

Umjesto u kontejnerima kao proteklih mjeseci lijekovi se u Vatikanu sada mogu nabaviti u modernom prostoru – obnovljeni su podovi, stropovi, rasvjeta, prozori i namještaj a pritom je velika pozornost dana ekološkim materijalima i ugodnosti ambijenta, piše vatikanski poluslužbeni dnevnik „L´Osservatore Romano“.

Preuređenje je bilo planirano i nužno da bi se postigli suvremeni tehnički standardi i racionalnije korištenje prostora, čime se smanjuju i troškovi. Kroz „Farmacia Vaticana” dnevno prođe oko 2000 osoba pa se proteklih godina znalo čekati i više od pola sata. Da bi se protok kupaca bolje kontrolirao, prije godinu dana počeo se koristiti i njemački robot Bd Rowa, koji umjesto dvoje ljudi može opskrbiti njih šestero i to za osam sekundi, istaknuo je voditelj ljekarne o. Binish Thomas Mulackal iz Indije. Tako sada za inventar koji se sastoji od više od 40.000 proizvoda skrbe tri robota. Unutar tisuću četvornih metara prostora „virtualne police” u vidu monitora nude iscrpne informacije o lijekovima i ostalim proizvodima koje trgovina nudi, kao što su dodaci prehrani i higijenske i kozmetičke potrepštine, a zapošljava oko 65 djelatnika.

Posjetitelji Vatikanske ljekarne podijeljeni su u više kategorija: vatikanski službenici, redovnici i inozemne osobe. Stanovnike i zaposlenike Vatikana i ljekarnu opskrbljuje redovnička zajednica Družba milosrdne braće. Talijani mogu lijekove na recept podizati i u ljekarni papinske države, jer su obično jeftiniji nego u talijanskim ljekarnama.

Vatikanska ljekarna prije obnove (Vatican Media)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja