Budi dio naše mreže

Na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla po crkvama širom svijeta skuplja se Petrov novčić, koji služi papi za pružanje pomoći najpotrebnijima u raznim društvenim sredinama. Sveta Stolica je preko društvenih medija uputila poziv vjernicima da se i ove godine velikodušno odazovu ovom starodrevnom pothvatu vjernika, koji potječe još iz ranog srednjeg vijeka.

/ mp

Milodar Petrov novčić predstavlja znak vjerničke solidarnosti s papom da bi mogao obavljati redovite poslove, ali i da bi u trenucima posebnih potreba, kao što su rat ili prirodne nepogode, mogao pomoći mjesnim Crkvama.

Tako se pomaže izgradnja crkava u slabo razvijenim zemljama, socijalnih ustanova poput bolnica za djecu ili pomoć školama u siromašnim područjima, podršku prisutnosti zajednicama vjernika u područjima gdje trpe nasilje i siromaštvo te formaciju pastoralnih djelatnika.

Radi transparentnosti Petrov novčić je od prošle godine pod nadzorom i upravom Tajništva za gospodarstvo Svete Stolice.

Protekle godine skupljanje Petrova novčića zbog pandemije bilo je odgođeno za mjesec listopad i zahvaljujući odgovornoj svijesti vjernika Papa je uspio intervenirati u brojnim potrebama i hitnim slučajevima ljudima koji su se našli u teškim uvjetima, a i crkvenim zajednicama kako bi uspješnije služile jedinstvu, miru i naviještanju Evanđelja.

Prema mišljenju Pape Benedikta XVI., Petrov novčić je najtipičniji izraz sudjelovanja svih vjernika u karitativnim inicijativama rimskog biskupa prema sveopćoj Crkvi. To je gesta koja ima ne samo praktičnu već i vrlo simboličku vrijednost kao znak zajedništva s Papom u pružanju pomoći braći, koja se i danas nalaze zbog ratnih i prirodnih nepogoda u teški životnim uvjetima.

Tijekom ove godine Papa je primio na tu nakanu 21 milijun eura, od kojih je 8 milijuna raspodijeljeno u svrhe evangelizacije i za pomoć crkvama u Africi, Aziji i Južnoj Americi, a ostalo je uloženo u karitativne projekte. Pročelnik tajništva za gospodarstvo Svete Stolice, isusovac Juan Antonio Guerrero Alves se nada da će i ovogodišnji milodari dostići svote prošlih godina.

Lani je prikupljeni iznos bio višestruko niži u odnosu na 2019. godinu kad su prikupljena 53,86 milijuna eura.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja