Budi dio naše mreže

U sestarskom samostanu Preobraženja Gospodinova u Varešu tri članice ŠSF Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina – s. Matea Subašić, s. Miljana Marušić i s. Jelena Antolović – proslavile su, 16. kolovoza 25 godina redovničkog života.

/ mk

U petak, 16. kolovoza 2024. u kapeli sestarskog samostana Preobraženja Gospodinova u Varešu tri članice Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina – s. Matea Subašić, s. Miljana Marušić i s. Jelena Antolović – proslavile su srebrni jubilej redovničkog života, objavljeno je na mrežnoj stranici spomenute Provincije, donosi KTA.

Misno slavlje predvodio je fra Miro Jelečević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, koji je slavljenicama prije mise održao dva prigodna predavanja. Uz slavljenice i nekolicinu sestara vareške zajednice, nazočila je i s. Željka Dramac, provincijska predstojnica.

Foto: Katolička tiskovna agencija

U prigodnoj propovijedi fra Miro je istaknuo sestrama da su slavlja obljetnica „izraz punine života“ na koju su pozvane i pred kojom se ne trebaju ispričavati svojom nedostatnošću ili slabošću. „Punina života je zapravo naša stalna transformacija i težnja prema normalnosti svakodnevnice“, kazao je fra Miro te poželio slavljenicama povjerenje u takvu puninu života i odvažnost za promjenu.

Provincijska predstojnica s. Željka izrekla je također riječi poticaja sestrama slavljenicama istaknuvši na poseban način mistiku otvorenih očiju (Johann B. Metz), budnost, bdijenje, gledanje kao važnu pretpostavku kršćanske duhovnosti u čijem temelju nije samo empatija, već i kompasija – supatnja. Pozvala ih je da u ovom vremenu i zajednicama u kojima žive, te među ljudima, kojima su kroz službe poslane, ostanu pozorne na potrebe drugih u svijetu, Crkvi i Zajednici, da i nadalje izgrađuju dobre sestrinske i međuljudske odnose te razvijamo dar empatije i kompasije.

„Na putu otvorenih očiju i otvorena srca neka vas vodi i prosvjetljuje Duh Božji. Sretna vam i blagoslovljena 25. obljetnica koju slavite o 800. obljetnici rana sv. Franje i uoči Velikog jubileja“, riječi su kojima je završila svoju čestitku s. Željka. Čestitku slavljenicama uputile su i s. Veronika Verbič, vrhovna predstojnica, s. Radmila Ilinović, vrhovna savjetnica i sestre iz Generalne kuće potaknuvši jubilantkinje da učvrste svoju povezanost s Gospodinom u redovničkoj obitelji i obnove svoje predanje Bogu služeći nepodijeljena srca braći i sestrama.

Foto: Katolička tiskovna agencija

Tijekom zajedničkog objeda uime susestara slavljenica zahvalu je uputila s. Jelena: fra Miri na poticajnim riječima u predavanjima i homiliji te slavlju svete mise, s. Željki na organizaciji i darovanom vremenu za proslavu jubileja te sestrama u Varešu na gostoprimstvu.

Pripravu za proslavu sestre su započele hodočašćem u Asiz od 8. do 12. kolovoza, koje je organizirala Provincijska uprava. Po povratku iz Asiza, u pratnji s. Kristine Marijanović, uputile su se u zajednicu sestara u Varešu gdje su provele ostatak priprave. Tu su imale prigodu prisjećati se svojih početaka redovničkog života, te na poseban način doživotnih zavjeta položenih 2005. godine u vareškoj župnoj crkvi sv. Mihovila. Kako ističe s. Jelena, bio je to period u kojem je Bosansko-hrvatska provincija ŠSF razmišljala o povratku u Vareš, otvaranju Male škole i, koliko je moguće, povratku davne 1936. godine započetom apostolatu odgoja i obrazovanja siromašne i odgojno zapuštene djece, što je i ostvareno 2009. godine.

„U duhu prisjećanja na vlastitu, povijest Provincije, ali i prošlost naroda iz kojega smo ponikle posjetile smo u Kraljevoj Sutjesci grob naše prve provincijske predstojnice s. Verene Dijaković i fra Stjepana Duvnjaka, koji je predslavio sv. misu tijekom koje smo položile doživotne zavjete, te bosanski srednjovjekovni grad Bobovac. Na blagdan Velike Gospe hodočastile smo u Ramu gdje smo zajedno s pukom na Šćitu sudjelovale u središnjem misnom slavlju koje je predslavio mons. Pero Sudar, biskup u miru“, kazuje s. Jelena.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja