Budi dio naše mreže

Izložba fotografija Petre Slobodnjak pod nazivom LADO / RELJEFI / TRAGOVI kojom Ansambl LADO započinje ovu godinu u kojoj obilježava 70. obljetnicu umjetničkog djelovanja bit će otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt od 7. do 24. veljače. Pokrovitelji izložbe su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

/ Vesna Bihar

Izložba je rezultat trogodišnje suradnje Ansambla s mladom nagrađivanom umjetnicom Petrom Slobodnjak i svoj put započinje u jednom od najreprezentativnijih zagrebačkih prostora. S ciljem predstavljanja izvedbene folklorne umjetnosti kroz umjetničku fotografiju namjera je nakon Zagreba izložbu predstaviti i u drugim muzejima diljem Hrvatske. Pokrovitelji izložbe su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

“Petrine fotografije vrijedan su dokument o djelovanju Lada i njegovim izvedbama. One pokazuju dobro poznavanje repertoara i samih umjetnika, narodnih nošnji neprocjenjive vrijednosti te razumijevanje Ladovih koreografija i interpretacija, veliku umješnost prilikom snimanja u nemogućim uvjetima, potpuno ovladavanje svjetlom, odnosno mrakom pozornice.” (Iz teksta kustosice Ive Prosoli)

“Za ovu izložbu, iz bogatog su fonda fotografija Lada Petre Slobodnjak, odabrani su upravo oni trenuci koji govore najdirektnije, a istovremeno poštuju specifičnosti scenske izvedbe. Tim su fotografijama pridruženi i pejzaži nastali na onim mjestima s kojih plesovi potječu te video radovi s isječcima plesova. Pritom se pejzaži doimlju dijelom kao stilizirani pokreti, dijelom kao nabori tkanine, (plesni) pokreti odražavaju toplinu zemlje, strogoću kamena ili mekoću mora, a sve zajedno slika je tradicijske baštine, žive, vibrantne, prodorne i beskonačne”, zapisala je Prosoli.

Ansambl LADO sedam desetljeća obavlja svoju zadaću čuvara i interpreta najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije i u tom je periodu surađivao s mnogim poznatim fotografskim imenima poput Damira Fabijanića, Toše Dapca, Marije Braut, Aleksandra Saše Novkovića, Ive Pervana i Ivana Balića Cobre.

Petra Slobodnjak diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, smjer dizajn grafičkih proizvoda. Do sada je imala je 6 samostalnih i dvadesetak grupnih izložbi fotografija. Dobitnica je nagrade Hrvatskog fotosaveza za najboljeg mladog autora. Za posljednju izložbu “Rasprodaja” koja je bila izložena u Galeriji ULUPUH dobila je priznanje Hrvatskog dizajnerskog društva na izložbi hrvatskog dizajna 1718 u kategoriji Koncept inicijativa, kritički dizajn. Fotografkinja je Ansambla narodnih plesova i pjesama LADO od 2016. godine.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja