Budi dio naše mreže

Hrvatsku i Zagreb sljedećega tjedna pohodit će državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin. Predviđen je njegov susret s hrvatskim biskupima i državnim vrhom, ali i misno slavlje s narodom u novom bogoslužnom prostoru na Kaptolu 28, objavio je Tiskovni ured HBK.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Raspored pohoda kardinala Parolina Hrvatskoj dostupan je ovdje.

Kardinal Parolin rođen je 1955. u sjevernoj Italiji, pokrajini i biskupiji Vicenza. Nedugo nakon svećeničkog ređenja 1980. godine, stupio je u Papinsku crkvenu akademiju, a po završetku studija i u diplomatsku službu Svete Stolice. Služio je u Nigeriji i Meksiku, potom je 2002. godine imenovan podtajnikom Odsjeka Državnog tajništva za odnose s državama. Godine 2009. imenovan je apostolskim nuncijem u Venezueli te je zaređen za biskupa. Nekoliko mjeseci nakon izbora za papu, Sveti otac Franjo je 31. kolovoza 2013. mons. Pietra Parolina, naslovnog nadbiskupa Aquipendiuma, imenovao državnim tajnikom Svete Stolice te ga godinu dana kasnije kreirao i kardinalom.

Kardinal Parolin član je Kongregacije za nauk vjere, Kongregacije za biskupe, Kongregacije za istočne Crkve, Kongregacije za evangelizaciju naroda i Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata te Kardinalskog vijeća za nadzor Instituta za religijske poslove (IOR), a sudjeluje i u radu Kardinalske komisije koju je utemeljio papa Franjo s ciljem pomaganja rimskom prvosvećeniku u upravljanju sveopćom Crkvom i radu na nacrtu revizije apostolske konstitucije “Pastor bonus”.

Uloga Državnog tajništva

Državno tajništvo je dikasterij Rimske kurije čija je zadaća pomaganje Svetom Ocu u vršenju njegova poslanja vrhovnog pastira sveopće Crkve.

Na čelu Državnog tajništva nalazi se kardinal državni tajnik, najbliži suradnik Svetog Oca i najviši dužnosnik diplomatske i političke aktivnosti Svete Stolice.

Početci Državnog tajništva sežu od kraja XV. Stoljeća, kada je ustanovljena Secretaria Apostolica (Apostolsko tajništvo) s 24 apostolska tajnika. Ta se drevna institucija Rimske kurije kroz povijest mnogostruko razvijala, poprimajući sve veću važnost u podršci rimskim prvosvećenicima u njihovom poslanju.

Zgrada Državnog tajništva Svete Stolice / Foto: mondayvatican.com

Nakon Drugog vatikanskog sabora, sukladno želji saborskih otaca, bl. Pavao VI. pristupio je reformi Državnog tajništva. Sadašnji oblik Državno tajništvo dobiva za vrijeme pontifikata sv. pape Ivana Pavla II. koji je apostolskom konstitucijom Pastor bonus 28. lipnja 1988. godine o reformi Rimske kurije donio kanonske odredbe vezane uz njezinu reorganizaciju.

Odsjek za opće poslove i Odsjek za odnose s državama

Odsjek za opće poslove zadužen je za pomoć i podršku Svetom Ocu u odnosu prema sveopćoj Crkvi i drugim dikasterijima Rimske kurije Odsjek za opće poslove, odnosno Prvi odsjek, zadužen je za obavljanje redovnih poslova vezanih za svakodnevnu službu vrhovnog Poglavara Crkve. Prvi odsjek organizira aktivnosti Rimske kurije, priprema prijedloge za imenovanja na dužnosti u Kuriji, priprema papinske dokumente, čuvar je papinskog grba i Ribarevog prstena.

Prvi odsjek također nadzire službe za informiranje Svete Stolice te je odgovoran za objavljivanje službenih glasila “Acta Apostolicae Sedis” i “Annuario Pontificio” ili Papinskog godišnjaka. Također, zadužen je za koordinaciju aktivnosti nuncija diljem svijeta i njihovih odnosa s lokalnim Crkvama. Na čelu Odsjeka za opće poslove nalazi se Zamjenik za opće poslove, sada je to nadbiskup Edgar Peña Parra.

Zadaća pak Odsjeka za odnose s državama je briga za pitanja vezana uz odnose Svete Stolice i civilnih vlasti i na njegovom je čelu Tajnik za odnose s državama. Tu službu trenutno vrši nadbiskup Paul Richard Gallagher. Tajništvo je odgovorno i za diplomatske odnose Svete Stolice s drugim državama, sklapanje konkordata i drugih sporazuma, kao i za koordinaciju aktivnosti nuncija u njihovim odnosima s lokalnim vladama. U Državnom tajništvu djeluje i Ured za protokol, zadužen za diplomatski zbor akreditiran u Svetoj Stolici. Državno tajništvo nalazi se u prostorijama Apostolske palače u Vatikanu.

U Rimskoj kuriji dogodile su se promjene

Dugoočekivana Papina apostolska konstitucija o Rimskoj kuriji “Praedicate Evangelium – Navještajte Evanđelje” predstavljena je 21. ožujka 2022. u Tiskovnom uredu Svete Stolice. Nova će apostolska konstitucija stupiti na snagu na svetkovinu Duhova, 5. lipnja 2022., i tako zamijeniti dosadašnji dokument o uređenju Rimske kurije “Pastor Bonus”, koji je 28. lipnja 1988. objavio papa sv. Ivan Pavao II.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja