Budi dio naše mreže

Marijini obroci nastali su 2002. godine kada je Magnus MacFarlane-Barrow, tijekom razdoblja gladi, posjetio Malavi i upoznao majku koja je umirala od AIDS-a. Kad je Magnus upitao njezinog najstarijeg sina Edwarda koji su mu životni snovi, on je odgovorio jednostavno: „Želim imati dovoljno hrane za jesti i jednog dana ići u školu.“ U suradnji  s lokalnim zajednicama i dugogodišnjim partnerima, nastoje uspostaviti programe prehrane u školama tamo gdje je to moguće zbog utjecaja različitih okolnosti. Organizacija osigurava jedan obrok dnevno na mjestu obrazovanja kako bi privukla kronično siromašnu djecu u učionice gdje dobivaju obrazovanje koje će im, u budućnosti, biti izlaz iz siromaštva.

/ ab

Svijet se u posljednjih nekoliko godina suočio s golemim izazovima. Mnoge se zemlje još uvijek oporavljaju od pandemije Covid-19 koja je preokrenula živote i sredstva za dostojan život ljudima. Sada globalna kriza gladi nanosi patnju milijunima ljudi, a nestašice hrane zajedno s povećanjem cijena pogoršavaju postojeće pritiske i teškoće s kojima se suočavaju zajednice kojima služimo. Ova teška situacija povećala je potrebu za našim programom školske prehrane više nego ikada. Obrok koji se poslužuje u školi djeci daje pristup pouzdanom izvoru prehrane – prečesto jedinoj hrani koju će jesti taj dan – i potiče ih da ostanu u školi.

Više od 2,4 milijuna djece sada prima naše obroke svakoga školskoga dana.

Unatoč nepredvidivim vremenima odlučni smo u namjeri da dopremo do sljedećeg djeteta koje čeka svoj obrok. Dok ispunjavamo obećanje onima kojima već služimo, od travnja 2022. nahranili smo 149 241 novo dijete u našem programu školske prehrane. Ova nova lica povećavaju ukupan broj djece na 2.429.182 koja primaju Marijine obroke svakoga školskoga dana.

Madagaskar, Zimbabve, Indija, Haiti i Južni Sudan samo su neke od zemalja u kojima se naš program proširio donoseći radost još većem broju djece nego prije koja su očajnički trebala pouzdan školski obrok.

Krajem prošle godine u kenijskoj regiji Turkani, u kojoj su se naši obroci prije posluživali samo u Centrima za rani razvoj i obrazovanje djece, osnovnoškolska djeca primila su svoje prve Marijine obroke.

Marijini obroci Hrvatska su od 2009. godine dio globalnog pokreta Mary´s Meals, a u 2022. godini osigurali smo tople obroke za više od 70 000 gladne djece. Zahvaljujući hrvatskim podupirateljima i volonterima ukupan broj školskih kuhinja se povećao na 26 od čega je čak 5 otvoreno u 2022. godini.

Unatoč nepredvidivim vremenima odlučni smo u namjeri da dopremo do sljedećeg djeteta koje čeka svoj obrok

Poskupjeli su troškovi godišnje prehrane djeteta s Marijinim obrocima

Rastući troškovi života, globalna inflacija, cijene goriva, gnojiva i žitarica značajno su porasle, a kao rezultat toga porasli su i troškovi isporuke našeg programa. Kako bi se uskladila s ovim povećanjem, cijena prehrane djeteta tijekom cijele školske godine s Marijinim obrocima od sada će biti 22 €.

Cijena prehrane djeteta tijekom cijele školske godine s Marijinim obrocima od sada će biti 22 €

Kao dobrotvorna organizacija s niskim troškovima predani smo dobrom upravljanju sredstvima koja su nam povjerena kako bismo donijeli nadu najsiromašnijoj djeci svijeta. Naši obroci moraju biti hranjivi i pouzdani, dajući djeci mir i sigurnost znajući da će jesti u školi. Ovo je prvo povećanje naših troškova od početka 2020. i u vremenu otkako smo prebrodili pandemiju Covid-19 i dodali stotine tisuća djece u naš program.

Sada trebamo vašu podršku više nego ikada jer sa svakom zdjelicom ili šalicom koja se poslužuje djetetu na mjestu učenja javlja se obnovljeni tračak nade. Hvala Vam što pomažete pružiti nadu, ne samo djeci nego i obiteljima i zajednicama.

Sada trebamo vašu podršku više nego ikada

Ulazimo u novo poglavlje u priči o Marijinim obrocima, a broj djece koja primaju dnevni obrok nastavlja rasti donoseći radost, nadu i sigurnost mladim učenicima i obiteljima diljem svijeta.

Ostajemo predani, kao i uvijek, održavanju obećanja djeci kojoj služimo i gledamo naprijed s obnovljenom nadom da – zajedno – možemo nastaviti doći do sljedećeg gladnog djeteta koje čeka Marijine obroke.

Kao dobrotvorna organizacija s niskim troškovima predani smo dobrom upravljanju sredstvima koja su nam povjerena kako bismo donijeli nadu najsiromašnijoj djeci svijeta

Foto: Marijini obroci

Za sve dodatne informacije javite nam se na info@marysmeals.hr ili na broj telefona 01 5509 250.

IBAN: HR7923600001102102666, SWIFT: ZABAHR2X

Više o Marijinim obrocima saznajte na www.marysmeals.hr te na Facebook i Instagram stranici.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja