Budi dio naše mreže

Ovogodišnji Svjetski dan slobode medija trebao je biti obilježen globalnom kampanjom Ujedinjenih naroda o kanalima medija i društvenih medija s naglaskom na "novinarstvo bez straha i pristranosti" u sve složenijem medijskom okruženju obilježenom dezinformacijama, lažnim vijestima i različitim oblicima utjecaja na rad medija. Zbog pandemije koronavirusa kampanja je odgođena.

/ vž

U posljednjih deset godina, u svijetu je ubijeno preko 700 novinara. Prema izvještaju nevladine organizacije “Reporters without borders” (Reporteri bez granica), najvećem riziku su izloženi novinari koji prate oružane sukobe u svijetu, no mnogo njih je ubijeno i izvan oružanih sukoba. Također ističu kako u zemljama poput Kine, Egipta, Irana i Saudijske Arabije stalno smišljaju nove metode ugnjetavanja. Građansko novinarstvo najviše trpi zbog tih metoda koje uključuju kontrolu interneta kako bi se kontrolirali blogeri i novinari koji objavljuju tekstove na internetu ili društvenim mrežama.

Nevladina organizacija “Reporters without borders” nedavno je objavila svoj godišnji izvještaj o slobodi medija u svijetu na kojem je Hrvatska zauzela 59. mjesto od 180 država. Naglašeno je da se Vlada ne prestaje miješati u rad državnih medija, te upozoreno da postoji problem fizičkih i cyber napada na novinare.

Europska unija upozorila je na smanjivanje slobode medija diljem svijeta u svjetlu pandemije izazvane koronavirusom.

Sindikat novinara Hrvatske pozvao je, pak, članove da tradicionalnom akcijom “Pet minuta gromoglasne tišine” upozore na važnost novinara i medijskih radnika, ali i na njihov sve lošiji položaj.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja