Budi dio naše mreže

Ako trebate obnovljenu nadu u svećeništvo, dopustite ocu Stuu da učini upravo to. Bog je djelovao u njegovom životu, mijenjajući ga i preobražavajući. Nadahnuti ocem Stuom, obnovimo svoju predanost u molitvi za svete svećenike i povećanjem velikodušnih odgovora na Božji poziv u svećenstvo.

/ dz

Kad sam kao mladić razmišljao o svećeništvu na prijelazu stoljeća i tisućljeća sjećam se knjige: Zauvijek svećenik: Bila je to inspirativna priča o mladiću u sjemeništu, s dijagnozom raka u terminalnoj fazi, koji je na samrti zaređen za svećenika. Čovjek nije mogao pročitati tu knjigu bez suza u oku.

Isto bi se moglo reći i za novi film Father Stu ( “Otac Stu”) s Markom Wahlbergom u glavnoj ulozi. Na početku filma susrećete grubog lika u boksaču koji je postao ambiciozni glumac Stuart Long. U crkvu ga bez čistog razloga – privlači djevojka s kojom želi izlaziti. Polako, obraćenje Stuarta Longa odvija se pred vašim očima na ekranu. Njegov odnos s mladom damom vodi ga u odnos s Kristom. Bog može upotrijebiti sve motive za svoju slavu. Stuart prelazi na katoličanstvo, nastavlja tražiti Boga, ulazi u sjemenište u namjeri da postane svećenik.

Sam film je priča o pozivu. Svakog svećenika župljani i stranci pitaju: “Zašto si postao svećenik?” Ovaj dvosatni film priča priču o tome kako je Bog pozvao oca Stua i kako je on odgovorio na Božju milost i poziv na obraćenje. Moja generacija svećenika odrasla je gledajući Fishers of Men (“Ribari ljudi”) u produkciji Grassroots Filmsa. Koga nije dirnula scena svećenika koji je jurio na mjesto prometne nesreće kako bi podijelio sakramente? Kad sam bio u sjemeništu, biskup Robert Barron producirao je Heroic Priesthood (“Herojsko svećeništvo”) kao novi video za novačenje zvanja. Vjerujem da će, kako se priča o ocu Stuu na velikom platnu, ona doista potaknuti muškarce da razmisle o pozivu u svećenstvo. Otkrit će da ih, unatoč njihovoj prošlosti, Bog još uvijek može pozvati da ga slijede. Ovo je dugometražni video o pozivu.

Što je još važnije, ovo je film koji svijet treba vidjeti o svećeništvu. Netflixov dokumentarac, Procesija ili film Spotlight ispričali su užasnu priču o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi. Ove priče obeshrabruju Božji narod o svećeništvu, a također ne potiču na svećenička zvanja. Otac Stu obasjava herojskog svećenika i pomaže sekularnom svijetu da otkrije autentičnost katoličkih svećenika i da nisu svi svećenici zlostavljači djece. Bog je iskoristio oca Stua, koji je imao šaroliku prošlost i mnoge mane, da postane svećenik i kroz njegovu priču dotakne srca mnogih vjernika, uključujući Marka Wahlberga koji je želio ispričati Stuovu priču.

Njegova priča može pomoći promijeniti sliku koju naša kultura ima o svećeništvu. Ovo je priča o svećeništvu koje nam je danas potrebno. Ne trebamo svećenika vampira kao što je fra. Paul Hill u ponoćnoj misi ili čudni svećenici s neobičnim fetišima poput fra. Russoa u arhivi 81 (oba) na Netflixu. Ti svećenici ne nadahnjuju sljedeću generaciju mladih da postanu vjerni svećenici Crkve. Upravo će priče poput oca Stua koji je čuo Božji poziv i nastavio se boriti za njega, a zatim ga proživio tijekom kratkih godina svoje službe, nadahnuti novu generaciju sjemeništaraca i svećenika bogoljublja.

Ako trebate obnovljenu nadu u svećeništvo, dopustite ocu Stuu da učini upravo to. Bog je djelovao u njegovom životu, mijenjajući ga i preobražavajući, a Bog djeluje u nama dok promatramo njegov život. Nadahnuti ocem Stuom, obnovimo svoju predanost u molitvi za svete svećenike i povećanjem velikodušnih odgovora na Božji poziv u svećenstvo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja