Budi dio naše mreže

Zločini iz mržnje usmjereni prema kanadskim katolicima su u porastu, a novi podatci pokazuju povećanje od 260% u 2021.

/ mp

Iako su većina njih nenasilni, nagli porast u usporedbi s prethodnom godinom izazvao je zabrinutost da je antikatoličko raspoloženje u Kanadi u porastu, javlja Nedjelja.ba.

Izvješće je objavila Statistika Kanada (StatCan), a brojke pokazuju kako je ukupan broj zločina iz mržnje prijavljenih policiji porastao s 2646 incidenata u 2020. na 3360 u 2021., što je povećanje od 27%.

Najveća stopa prijavljenih zločina iz mržnje je zbog rasne ili etičke pripadnosti (1723 incidenta – povećanje od 6%), zatim zbog seksualne orijentacije (423 incidenta – povećanje od 64%) te zbog vjerske pripadnosti (884 incidenta– povećanje od 67%).

U izvješću se također navodi kako je stopa zločina iz mržnje kontinuirao u rastu svake godine od početka pandemije koronavirusa.

Što se tiče zločina zbog mržnje prema vjeri, incidenti su porasli s 530 u 2020. na 884 u 2021. Kada se dalje raščlani na pojedinačne religije, nesrazmjerno više mržnje iskusili su katolici, s povećanjem prijavljenih incidenata od 260%.

Druge religije također su zabilježile porast, iako ne na istoj razini. Tako su Židovi prijavili 47% više incidenata, a muslimani porast od 71%.

Studija je istaknula kako su njezini rezultati “pokazali najveći broj zločina iz mržnje usmjerenih prema jednoj konfesiji otkako se uspoređuju podatci, a nakon tri uzastopne godine pada”.

Kako donosi Aleteia, u izvješću je dalje objašnjeno kako su najčešće mete zločina iz mržnje prema vjerskoj pripadnosti bili muškarci i dječaci; gotovo tri četvrtine zločina motiviranih seksualnom orijentacijom usmjereno je prema ženama i djevojkama, te kako su Kanađani koji se identificiraju kao pripadnici etničke manjine imali dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti diskriminaciju, a sve to od početka pandemije.

StatCan napominje kako se njihova otkrića temelje na prijestupima koji su prijavljeni policiji te ne mogu govoriti o dodatnim kaznenim djelima koja nisu prijavljena.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja