Budi dio naše mreže

Danas Crkva slavi sv. Luku evanđelistu, zaštitnika liječnika, umjetnika, kršćanske umjetnosti i knjigovođa.

/ mp

Izvor: Hodočasnički vodič u Padovu

Sv. Luka Evanđelist rođen je u Antiohiji, a umro je u dubokoj starosti. Luka je vjerni suradnik sv. Pavla i njegov suputnik na misijskim putovanjima. Napisao je Evanđelje, koje je po njemu nazvano Lukino evanđelje, i Djela apostolska. Čini se da je bio i liječnik. Pripisuje mu se još i da je bio slikar te da je slikao lik Isusa i Majke Božje. Tako danas postoji po svijetu nekoliko slika za koje se smatra da ih je naslikao upravo sv. Luka. Znanstvena studija dokazuje međutim da ova tradicija potječe iz vremena borbe protiv štovanja slika, koja je krenula iz Carigrada po naredbi cara Leona III. 730 godine. Da bi zaštitili ikone od uništenja, a također i da bi se zaštitio kult štovanja slika i relikvija, nastala je ova pobožna legenda o sv. Luki evanđelisti kao slikaru. Luka je doista oslikao Isusa i Blaženu Djevicu Mariju, ali pišući o njima u svojemu Evanđelju.

Nakon smrti tijelo mu je pokopano u gradu Tebe, grčke pokrajine Beocija. Odavde mu je tijelo prenešeno početkom IV. stoljeća, kao što svjedoči i sv. Jeronim, u Carigrad u Baziliku Dvanaest apostola.

Kako je tijelo sv. Luke prenešeno u Padovu? Tijekom XI. i XII. stoljeća, na obližnjem groblju, koje je pripadalo bazilici sv. Justine, pronađene su mnoge relikvije i tijela svetaca. Rukopisi, nastali u XIV. i XV. stoljeću, svjedoče o posljednjim našašćima iz g. 1177. Spominju se i neobjašnjivi fenomeni koji su de događali tijekom tih iskapanja. Među brojnim tijelima bilo je i jedno položeno u škrinju s imenom i simbolom triju bikova. Ovi su događaji dali povod opatu Dominiku i padovanskom biskupu Gerardu da se za savjet obrate papi Aleksandru III., da bi ovaj potvrdio da tijelo doista pripada sv. Luki Evanđelistu.

Je li tijelo sv. Luke bilo u Padovu preneseno zajedno s relikvijama sv. Matije u vrijeme cara Julijana (361. – 363.) ili tijekom ikonoklazma, kao što svjedoče drugi spisi, teško je znati odgovor. Zahvaljujući monasima benediktincima, ova se tradicija sačuvala i prenijela do naših dana.

Sarkofag s tjelesnim ostacima otvoren je 17. rujna 1998. s namjerom da se izvrši temeljita i stručna obrada, te da se utvrdi njegova autentičnost. Velik i uvažen tim stručnjaka s različitih područja znanosti, proučavao je ovaj slučaj preko dvije godine, a zaključci tih istraživanja su objavljeni na Internacionalnom kongresu koji se održao u Padovi tijekom listopada 2000. godine. Potvrđena je stoljetna tradicija da su ovo doista pravi zemni ostaci sv. Luke Evanđelista.

Kao zanimljivost se ističe da se sv. Luki pripisuje izrada ikone Majke Božje zvane “Hodighitria” – Ona koja pokazuje Put. Naime, Marija prstom pokazuje u Isusa kojega drži u naručju.

Foto: Hodočasnički vodič u Padovu

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja