Budi dio naše mreže

„Ovaj zajednički projekt krenuo je prije dvije godine i sve je bilo spremno za početne radove, no pandemija je usporila mogućnost prelaska s projekta na izvedbu; sada smo spremni za početak", rekao je u svom govoru kustos Svete Zemlje fra Francesco Patton na mjestu gdje Isus postao zaglavni kamen Crkve.

/ ts

Blagoslovom i podizanjem prvog kamena s poda bazilike Svetog groba, grčki pravoslavni patrijarh, kustos Svete Zemlje, i armenski patrijarh označili su 14. ožujka početak radova na jednom od najposjećenijih mjesta kršćanskih hodočasnika u Jeruzalemu.

To je rezultat sporazuma između kršćanskih zajednica koje su povijesno čuvari i poslužitelji svetih mjesta, odnosno Grčkog pravoslavnog patrijarhata, Kustodije Svete Zemlje i Armenskog patrijarhata, donosi AciStampa.

Kustodija Svete Zemlje poduzet će neke intervencije u jeruzalemskom Svetom grobu, kako bi se nastavila obnova Kristova groba (mramorne edikule) koju je 2016/2017. započeo Grčki pravoslavni patrijarhat.

Ono što će se zasigurno vidjeti odmah po završetku radova jest obnova podnih obloga cijele bazilike Svetog groba.

Kustos Svete Zemlje, grčki pravoslavni patrijarh, i armenski patrijarh potpisom daju pristanak za početak radova u bazilici Svetog groba / Foto: Vatican Media

 

„Ovaj zajednički projekt krenuo je prije dvije godine i sve je bilo spremno za početne radove“, podsjetio je u svom govoru kustos Svete Zemlje fra Francesco Patton. „Pandemija je usporila mogućnost prelaska s projekta na “izvedbu radova, ali sada smo spremni za početak. U ovom povijesnom kontekstu, s pandemijom i ratom, suradnja u obnovi dobiva drugačije značenje, jer je to mjesto gdje Isus postaje zaglavni kamen Crkve”.

Zatim će uslijediti osiguravanje Kristove edikule te provjera njezine statičke stabilnosti i servis električnih, vodenih, mehaničkih, specijalnih i protupožarnih sustava.

Obred se 14. ožujka odvijao u dva dijela. Sve je počelo molitvom na tri jezika, grčkom, latinskom i armenskom, a potom je govor održao grčko-pravoslavni patrijarh: “Obnova Isusova groba je znak nade za svijet. Duboko smo zahvalni svim stručnjacima koji su učinili sve što je moguće i uvjereni smo da će to dovesti do izvrsne realizacije projekta obnove Kapele uskrsnuća, započete prije nekoliko godina, te obnove cijelog poda bazilike.

Nakon kustosa Pattona, prisutne je pozdravio i nadbiskup Sevan Gharibian s “najboljim željama našim zajednicama za ovaj projekt i najboljim željama izvršiteljima radova koji će se sigurno potruditi da posao završe na najbolji mogući način”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja