Budi dio naše mreže

Kad je vlč. Ruggero imao 19 godina, osjetio je poziv u svećeništvo, ali jer je prethodno napustio školu u trećem razredu da bi radio na poljima, morao se vratiti u školu i nastaviti s obrazovanjem. Sada je želio ući u sjemenište, ali njegovo obrazovanje gotovo nije bilo. Tako je svoj posao ostavio za sobom i našao se da pohađa školu, sjedeći među učenicima trećih razreda. Bio je odlučan učiniti sve što je potrebno da postane svećenik, ne želeći ništa manje nego služiti svome Gospodinu.

/ dz

Otac Ruggero Caputo nije imao gotovo nikakvo obrazovanje kad je shvatio da Bog želi da svoj život preda Crkvi, piše Aleteia. Ruggero (Roger) Maria Caputo rođen je 1. svibnja 1907. godine u Barletti na jugoistoku Italije u skromnoj obitelji s jakim moralnim i vjerskim načelima. Tijekom djetinjstva i u adolescenciji imao je sreću što je došao pod vodstvom don Angela Dimiccolija, svećenika koji je duboko gajio svoju vjeru. Don Angelo je imao sposobnost svojim mladim studentima usaditi snažnu želju da slijede Isusa. (Otac Angelo, kasniji nadbiskup, i sam je prepoznat kao Sluga Božji.)

Utjecaj oca Angela na Ruggera bio je prilično moćan. Kad je Ruggero imao 19 godina, osjetio je poziv u svećeništvo, ali je napustio školu u trećem razredu da bi radio na poljima. Sada je želio ući u sjemenište, ali njegovo obrazovanje gotovo nije bilo. Tako je svoj posao ostavio za sobom i našao se među učenicima trećih razreda. Bio je odlučan učiniti sve što je potrebno da postane svećenik, ne želeći ništa manje nego služiti svome Gospodaru.

Teško je učio da bi se kvalificirao za Papinsko regionalno sjemenište kako bi mogao steći srednjoškolsko obrazovanje i prijeći na teološki studij. Neumorno radeći, čak je morao ugurati godinu dana vojnog roka za provinciju Chieti. Ruggero se nikad nije pokolebao, a 25. srpnja 1937. zaređen je za svećenika u katedrali Barletta.

Jednostavan i skroman čovjek, zadovoljan time što je pastir

Don (Otac) Caputo započeo je svoju službu vršeći trajnu ulogu pomoćnika župnika u mnogim župama. Bio je jednostavan i skroman čovjek i nikada nije težio visokom položaju. Bio je zadovoljan svojim pastirskim radom šireći odanost i ljubav prema Bogu i neprestano radeći na spašavanju duša. Za života Don Ruggera proširila se njegova duboka ljubav prema Bogu nadahnjujući barem desetak svećeničkih zvanja i preko 150 ženskih redovničkih zvanja. Istodobno je organizirao nekoliko laičkih apostolata za tinejdžere i mlade.

Njegov utjecaj i uspjeh u poticanju zvanja proizašli su iz svakodnevne predanosti Presvetom Sakramentu. Pokraj ljubavi prema prinošenju svete mise, volio je euharistijsko klanjanje. Provodio je koliko je mogao vremena pred Isusom.

Duša zaljubljena u Presveti Sakrament

Jedna od žena koje je don Ruggero nadahnuo da postane redovnicom prisjetila se: „Don Ruggero je bio duša zaljubljena u Presveti Sakrament. Mi djevojke, ako nam je bila potrebna njegova pomoć, išli smo u crkvu kako bismo ga pronašli iza kolone na koljenima, na zemlji, ispred Isusa u Presvetom Sakramentu, zadubljen u dubok, tih i mističan euharistijski razgovor. Ovdje je bila snaga, energija koju nam je dao. To nam je stavio u vene; biti sve za Isusa.”

Pokopat ćete me u zemlju s među ljude, jer i nakon što umrem, želim biti među njima.

Don Ruggero Caputo premješten je kao pomoćnik župnika u župu Duha Svetoga 1. srpnja 1971. godine. To je bio početak njegova prelaska iz župe u župu jer su se njegovi pretpostavljeni uzbunili zbog ozloglašenosti koju je don Ruggero dobivao. Mladi su ga voljeli i hrlili k njemu, a njegov je uspjeh obraćenja kod tolikih mladih zapalio vatru ljubomore među nadređenima.

Međutim, što je više viđen i što je više ljudi čulo da govori, to se više povećavalo njegovo sljedbeništvo. Sestra Maria Antonina rekla je: “Čim ste mu se obratili, shvatili ste da on zaista voli Isusa i vas.”  Pred kraj života bio je hospitaliziran s bolnom bolešću zbog koje je bio vezan za krevet. Jedna od časnih sestara koje su se brinule za njega citirala je don Ruggera koji je rekao: „Sad moram odraditi svoj dio posla. Kao što kaže sveti Pavao, ‘u svom tijelu dopunjavam ono što nedostaje Kristovim patnjama, u korist Njegovog tijela koje je Crkva.’ “ Prije nego što je umro, rekao je: „Pokopat ćete me pod zemlju među ljudima. Jer i nakon što umrem, želim ostati svećenik ljudima. ” Don Ruggero Caputo preminuo je 15. lipnja 1980.

21. siječnja 2021. papa Franjo potvrdio je „herojske vrline“ Sluge Božjeg Ruggera Marije Caputo. Sada nosi titulu časnog i njegov cilj za proglašenje blaženim ide dalje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja