Budi dio naše mreže

Stotine muslimanskih muškaraca napali su kršćansku zajednicu u istočnom Pakistanu, uništivši nekoliko crkava i groblje, te zapalivši brojne kuće, uz optužbu da su kršćani oskvrnuli primjerak Kur'ana.

/ mdj

Napad je pokrenut od strane vjerskih fanatika koji su optužili lokalnu kršćansku obitelj za oskvrnuće Kur’ana, a mrežama su se širile fotografije zapaljenog Kurana što je razljutilo gomilu, javlja Guardian.

Stotine ljudi naoružanih palicama i kamenjem upale su u srijedu u pretežno kršćansko područje u Faisalabadu. Fotografije na društvenim mrežama prikazuju dim kako se diže iz crkvenih zgrada i ljude kako pale namještaj.

Paljenje crkava i pljačke u kršćanskom naselju

“Fotografije i videoisječci spaljenih stranica Kur’ana dijelili su se među lokalnim stanovništvom, što je izazvalo pometnju”, rekao je za AFP Rana Imran Jamil, glasnogovornik gradske službe spašavanja.

U razgovoru za Reuters predstavnik kršćanske zajednice Akmal Bhatti rekao je da je masa zapalila najmanje pet crkava i opljačkala dragocjenosti iz kuća koje su napustili njihovi kršćanski vlasnici.

Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama prikazuju lokalne muslimanske vođe koji koriste zvučnike u džamijama kako bi pozvali svoje sljedbenike na prosvjede. “Kršćani su oskrnavili Časni Kur’an. Svi muslimani trebaju se ujediniti i okupiti ispred džamije. Bolje je umrijeti ako ti nije stalo do islama”, neki su od povika s muslimanske strane.

Azad Marshall, protestantski biskup u susjednom gradu Lahoreu, rekao je da je kršćanska zajednica “duboko povrijeđena i potresena”.

“Tražimo pravdu i akciju od tijela za provođenje zakona da odmah interveniraju i uvjere nas da su naši životi vrijedni u vlastitoj domovini”, objavio je na Twitteru.

O stanju u Pakistanu

Bogohuljenje je osjetljivo pitanje u ultrakonzervativnom Pakistanu, gdje se svatko za koga se smatra da je uvrijedio islam ili islamske ličnosti može biti osuđen na smrtnu kaznu.

Islamistički desničarski vođe i političke stranke diljem zemlje često se okupljaju oko tog pitanja. Političari su često ubijani, a europskim zemljama prijeti se nuklearnim uništenjem.

Kršćani u Pakistanu čine oko 2% stanovništva, zauzimaju jednu od najnižih razina u pakistanskom društvu i često su mete napada.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja