Budi dio naše mreže

Egipatski državljanin povezan s Islamskom državom uhićen je u Parizu 5. ožujka zbog namjere napada na katedralu Notre Dame. Napad u Moskvi 22. ožujka, za koji je odgovornost preuzela islamska skupina, potaknuo je francusku vladu da podigne razinu opasnosti od terorizma.

/ mdj

Francuski premijer Gabriela Attala izjavio je: “Suočeni s preuzimanjem odgovornosti za napade Islamske države i prijetnji koje se nadvijaju nad našom zemljom, odlučili smo postaviti stanje pripravnosti na najvišu razinu.” Razina upozorenja smanjena je na drugu kategoriju u siječnju i podignuta je na maksimalnu. Fokus Pariza kao grada domaćina Ljetnih olimpijskih igara čini ga privlačnim za potencijalne napade. Katedrala Notre Dame simbol je grada i katoličke vjere, gdje islamistički radikali mogu napasti, kao što su to učinili u listopadu 2020. na katedrali u Nici. Le Journal du Dimanche izvijestio je to 30. ožujka, pozivajući se na policijske i ministarske izvore, donosi zenit. S time u vezi, francuska policija uhitila je islamistu koji je namjeravao napasti katedralu Notre Dame.

Uhićena i ispitana osoba je 62-godišnji Egipćanin povezan s Islamskom državom i optužen je za terorističku urotu. On je 8. ožujka stavljen u preventivni pritvor, potvrdio je francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin za francusku televiziju. Prema izvješću, francuska je vlada povećala uzbunu za terorizam posebno za uskršnji tjedan. Također, tijekom uskrsnog tjedna povećana je sigurnost u hramu Sagrada Familia u Barceloni kako bi se spriječili napadi poput onih koji su se tijekom Božića dogodili u katedralama u Beču i Kölnu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja