Budi dio naše mreže

Nakon što su ruski vojnici 24. veljače napali Ukrajinu, katolički biskupi Ukrajine uputili su apele za pomoć.

/ mp/IKA

Drugog dana napada ruske vojske na Ukrajinu (25. veljače) pod osobitim pritiskom je glavni grad Kijev u kojem živi oko 4 milijuna ljudi. Zbog raketiranja ukrajinskog glavnog grada, Kijevljani su morali prenoćiti na postajama podzemne željeznice i u drugim skloništima.

Rimokatolički biskup Kijevsko-žitomirske biskupije Vitalij Kryvytsky u četvrtak 24. veljače na Facebook profilu napisao je: „Danas smo se probudili u novoj stvarnosti. Imamo početak rata u punom razmjeru, koji su pokrenule Rusija i Bjelorusija pod svojom kontrolom. Svu nadu polažemo u Gospodina. On je naša pomoć i štit.

Molimo za naše branitelje, vlasti, sve one koji će pomoći u prevladavanju ovog izazova vremena.

Svatko od nas može pomoći u sprječavanju širenja smrti i patnje. Prije svega, zapamtite, svi smo zajedno. Budimo mirni, pomozimo jedni drugima i u svakoj slobodnoj minuti molimo za Ukrajinu! Bože veliki, čuvaj Ukrajinu!!!“

Istog dana Biskupska konferencija Ukrajine proglasila je posvećenje zemlje Bezgrješnu Srcu Marijinu i pozvala je vjernike na ustrajnost u molitvi i obrani domovine. „Neka župe i molitvene skupine postanu mjesto zajedništva i središte iz kojeg se moli za mir i Božju zaštitu. Ne znamo što nas čeka u budućnosti, ali neka župne zajednice ne prepuštaju slučaju najugroženije i najpotrebitije, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost. Okružite posebnom brigom za starije i bolesne osobe.

Knez ovoga svijeta pobjeđuje u pojedinačnim bitkama. Neka nam Riječ Božja, kao i najviša Istina, koja je Krist, bude pomoć u potrazi za istinom. Nemojte podleći panici, koju može posijati agresor.

Budimo spremni braniti svoju domovinu u skladu sa svojim mogućnostima i odgovornostima – u vojsci ili na svom radnom mjestu, u bolnicama ili pružanjem prve pomoći, materijalnom potporom ili riječima utjehe, molitve ili patničke žrtve. Odazovimo se hrabro nadahnuću Duha Svetoga, koji će dati svoje svjetlo u pravo vrijeme.“

Ujutro u petak 25. veljače iz Kijeva se javio poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve nadbiskup Svjatoslav Ševčuk. „Preživjeli smo prvi dan rata, molimo se za Ukrajinu. Molimo za mir u Ukrajini. Molimo i blagoslivljamo branitelje naše domovine.

Želio bih izraziti svoju srdačnu zahvalnost svima koji se danas samoorganiziraju i podržavaju našu ukrajinsku državu, napore naše vlade, napore svih onih koji danas brane našu slobodu i neovisnost.

U ovom tragičnom vremenu sva naša nada je u Bogu. U ovom tragičnom trenutku, sudbina Ukrajine ovisi o našoj sposobnosti da se samoorganiziramo i djelujemo odgovorno, preuzimajući odgovornost za budućnost naše države“, poručio je.

Nekadašnji kijevski biskup, a sada egzarh za Ukrajince bizantskog obreda u Njemačkoj i Skandinaviji, biskup Bohdan Dzurakh također je upozorio na opasnost s kojom se Ukrajina suočava. „Ruski putinovski režim pokrenuo je otvoren napad na ukrajinsku državu. Naš narod je u životnoj opasnosti. Neprijatelj napada gradove i sela u različitim dijelovima Ukrajine. Ne pitajte za žrtve – naših 44 milijuna ljudi u Ukrajini i više od 12 milijuna naših regija i njihovih potomaka u inozemstvu postali su žrtve! Danas je nova etapa velikog stradanja ukrajinskog naroda, ali i vrijeme velikog nacionalnog jedinstva i ljubavi prema domovini. Za nas koji živimo ili smo privremeno u drugim zemljama ovo je prije svega vrijeme pojačane molitve i posta za spas Ukrajine i za oslobođenje naše domovine od okupatora i osvajača.

U državama gdje jesmo budimo glasnogovornici našeg patničkog naroda: pričajmo o nepravdama i ugnjetavanjima koje su stoljećima pretrpjeli od našeg agresivnog susjeda, a posebno tijekom ovih posljednjih osam godina neobjavljenog i sada otvorenog rata ! Budimo spremni na pojačanu humanitarnu potporu našim sunarodnjacima koji su postali žrtve nove agresije i neviđeno trpe. Pozivamo vlade zapadnog svijeta na odlučnu i učinkovitu solidarnost s Ukrajinom u ovom teškom povijesnom vremenu!“, apelirao je.

Sveukrajinsko vijeće Crkava 23. veljače uputilo je apel ruskom predsjedniku Putinu. „S autoritetom i jednoglasnošću svjedočimo da ukrajinski narod ne želi rat i smatramo zajedničkom dužnošću vjernika da ga zaustave prije nego što bude prekasno. Vrhovna zapovijed ‚Ne ubij‘ određuje apsolutnu vrijednost ljudskog života i strogu Božju kaznu za ubojicu. Agresivni rat je veliki zločin protiv Svevišnjega“, poručilo je Vijeće.

Prema službenim podacima tijekom 24. veljače u Ukrajini je poginulo 137 vojnika i civila, među kojima ima i djece. Raketama su pogođeni civilni objekti u Kijevu i Harkivu. Ukrajinci apeliraju za molitvu i pomoć.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja