Budi dio naše mreže

U užasavajućem napadu u blizini grada Eringeti u Kongu, naoružana skupina povezana s Islamskom državom ubila je četrnaest kršćana, uglavnom mladih. Žrtve su pogubljene mačetama i kalašnjikovom nakon što su odbile preći na islam.

/ mdj

Ovaj zločin dogodio se prije otprilike deset dana i zabilježen je u jezivom videu koji je od tada kružio Europom putem civilnih izvora. Videozapis, napisan na kiswahiliju, uključuje glas mladog kongoanskog zarobljenika koji je bio prisiljen prijeći na islam kako bi izbjegao pogubljenje, donosi zenit.

Izvori navode da su takvi brutalni napadi tjedni događaj u regiji. Sela često bivaju napadnuta, pri čemu se pale kuće i otimaju mlade kršćane i animiste. Ti zarobljenici su potom podvrgnuti indoktrinaciji i drogiranju, pretvarajući ih u djecu vojnike. Posljednji napad dogodio se u Maji Motou, između Oiche i Eringetija, oko 40 kilometara od Benija, u noći s četvrtka na petak. Ovaj napad rezultirao je s najmanje četiri smrtna slučaja. Tijekom prošlog desetljeća primijećeni su plaćenici iz Libije, Sudana i Čada.

Pobunjenici financiraju svoje operacije ilegalnom trgovinom kakaovcem, dragocjenim drvetom i zlatom, uz dodatnu financijsku potporu iz međunarodnih izvora. Ova teroristička djela, pod krinkom vjerskih motiva, strateški su usmjerena na pražnjenje područja bogatih resursima za iskorištavanje i uspostavu kampova za obuku džihadista. U međuvremenu, grad Goma je i dalje u kriznom stanju zbog stalne prijetnje pobunjenika M23, koje podupire Ruanda, a koji traže kontrolu nad unosnim rutama trgovine mineralima, uključujući koltan i dijamante. Regija se također bori s prisutnošću drugih naoružanih skupina, kao što su Mayi-Mayi, ozloglašene po svom banditizmu. Međunarodna zajednica uglavnom je ostala pasivna, promatrajući eskalaciju nasilja iz daljine ne poduzimajući konkretne mjere. Lokalno stanovništvo i dalje trpi razorne posljedice ovih sukoba, s malo nade za trenutačno olakšanje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja