Budi dio naše mreže

Zbor pariške katedrale Notre-Dame vratit će se u požarom oštećenu crkvu kako bi na Badnjak održao koncert koji će biti izravno prenošen.

/ mp

Božićni koncert na Badnjak bit će prvi put da se zbor vratio u katedralu nakon požara. Usporedbe radi, prije travnja 2019. ista je pjevačka družina izvodila 60-ak koncerata godišnje. Tako će sada 24. prosinca dvadeset pjevača, dvoje solista i orguljaš nastupiti u praznoj Notre-Dame.

Trenutačno se obnavljaju velike katedralne orgulje s 8000 cijevi, pa će za koncert biti unesene male orgulje.

Inače, božićni koncert bit će tek treći događaj koji se upriličuje u ovoj crkvi od travnja 2019., javlja Nedjelja.ba.

U lipnju te godine nadbiskup je slavio misu unutar katedrale na kojoj je sudjelovalo oko 30 ljudi s kacigama na glavama.

Na Veliki petak ove godine, pariški nadbiskup Michel Aupetit izložio je relikviju Kristove trnove krune za štovanje, u izravnom prijenosu tijekom francuskog lockdowna zbog koronavirusa.

Godinu i pol dana nakon požara u kojemu su izgorjeli svod i krov, napori na obnovi 850 godina stare gotičke katedrale Naše Gospe se nastavljaju.

Gotovo 200 tona metalne konstrukcije na krovu crkve, deformirane vrućinom vatre, uspješno je uklonjeno 24. studenog, što se smatralo presudnim korakom u stvaranju sigurnosti za obnovu.

Uklanjanje ovoga bilo ja planirano za ožujak 2020., ali je zbog mjera suzbijanja širenja koronavirusa stalno odgađano.

Pariška nadbiskupija okupila je multidisciplinarni tim, kojega predvodi vlč. Gilles Drouin, kako bi nadzirao razvoj katedrale na način koji će buduće posjetitelje odvesti do dubljeg razumijevanja njezina značenja.

„Projekt koji stvaramo za Notre-Dame mora se naslanjati na povijest i za naše stoljeće učiniti razumljivim vjeru koja je dovela do izgradnje ovog remek-djela“, rekao je mons. Aupetit te dodao

„Otvorena za sve, sukladno ispravnom razumijevanju riječi ‘katolička’, katedrala je bila, i ostat će, postojana u svom raison d’êtreu tijekom osam stoljeća, a to je: slavljenje kršćanskog otajstva.“

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja