Budi dio naše mreže

Pretpostavlja se kako je manastir obilježavao mjesto ukopa biblijske Hane, žene Elkane, nerotkinje koja je kasnije rodila sina, proroka Samuela, nakon što je obećala da će ga posvetiti Božjoj službi.

/ ts

Najzanimljivija arheološka istraživanja ponekad nastaju u neočekivanim okolnostima. Tako su prije mjesec dana izraelski vojnici sudjelovali u iznimnom otkriću manastira iz bizantskog doba u Horbat Hani, u podnožju niskih brda istočno od Shohama, u središnjem Izraelu, prenosi ACI Stampa.

Manastir su već prije dvadeset godina pronašli Uzi Dahari i Yehiel Zelinger iz Izraelske uprave za antikvitete, no kasnije je mjesto pokriveno kako bi se zaštitilo. Sada je ponovno vidljivo zahvaljujući projektu izvedenom u suradnji s vojskom koja je sudjelovala u iskapanju, jer područje gdje je manastir vojno je područje.

Prema Issyju Kornfeldu, voditelju iskapanja Izraelske uprave za antikvitete, “nedavno je mali dio drevnog nalazišta oštećen tijekom vojnih aktivnosti u vojnoj zoni. U tom kontekstu, Izraelska uprava za antikvitete, zajedno s programom Nature Defense Forces, pokrenula je obrazovni projekt prema kojem je ovo impresivno mjesto ponovno otvoreno i očišćeno pod vodstvom Obrazovnog centra zajednice Izraelske uprave za antikvitete”. Kornfeld nastavlja: “Dvije su građevine otkrivene u izvornom iskapanju, od kojih je jedna bila crkva popločana šarenim mozaikom koji prikazuje prizore životinja i biljaka, ulazni hodnik, spavaonice redovnica, pustinjačke ćelije, toranj sa sobama i kriptom, podzemni pogrebni kompleks. Druga zgrada je uključivala kuhinju, blagovaonicu i hospicij za hodočasnike.

Postoje dokazi da se vjerojatno radilo o ženskom manastiru. Eitan Klein, arheolog pri Izraelskoj upravi za antikvitete, kazao je da je manastir Horbat Hani možda obilježavao mjesto ukopa biblijske Hane, žene Elkane, nerotkinje koja je kasnije rodila sina, proroka Samuela, nakon što je obećala da će ga posvetiti Božjoj službi.

Prema Kornfeldu, “kao i često u starom svijetu, manastir je ovdje podignut u znak sjećanja na drevnu tradiciju, možda mjesto ukopa Hane, majke proroka Samuela.” Prvotno iskapanje također je otkrilo nekoliko ženskih kostura, vjerojatno žena koje su pokušale biti pokopane u blizini posvećenog biblijskog lika Hane.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja