Budi dio naše mreže

U napadu nožem u bazilici Notre-Dame u Nici u četvrtak ujutro ubijene su tri osobe, dvije žene i čuvar crkve. Francuski mediji javljaju da je ozlijeđeno još nekoliko osoba.

/ im

U napadu nožem u bazilici Notre-Dame u Nici u četvrtak ujutro ubijene su tri osobe, dvije žene i čuvar crkve. Francuski mediji javljaju da je ozlijeđeno još nekoliko osoba.

Policajci su pucali na počinitelja i odveli ga u bolnicu. Počinitelj je u crkvi ženi odrubio glavu a stražara crkve izbo nožem. Ubojstva su se dogodila unutar crkve gdje je ranjena i treća žrtva koja je umrla u restoranu ispred bazilike u koji je pobjegla nakon što je teško ozlijeđena. “Recite mojoj djeci da ih volim“, posljednje su njene riječi prije smrti. Ženu je napadač teško pogodio u grlo, ali joj nije uspio odrubiti glavu, piše Avvenire.

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi, rekao je da sve upućuje na teroristički akt. Antiteroristički tužitelji istražuju napad. U pariškoj nacionalnoj skupštini održana je minuta šutnje. Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin najavio je hitni sastanak, a predsjednik Emmanuel Macron želi odmah otići na mjesto zločina.

Francusko islamsko vijeće (CFCM) oštro je osudilo krvavi čin i pozvalo muslimane u Francuskoj da otkažu sve proslave Mevluda, rođendana proroka Muhameda, koji se ove godine obilježava upravo 29. listopada.

Predsjedavajući Francuske biskupske konferencije nadbiskup Eric de Moulins-Beaufort izrazio je zgražanje i pozvao na molitvu za žrtve i njihove obitelji. Važno je “boriti se protiv opekotina terorizma” i ustrajati u ostvarivanju “bratstva u našoj zemlji”, rekao je glasnogovornik Biskupske konferencije Hugues de Woillemont. Izrazili su nadu da “kršćani neće postati meta napada”.

Bazilika Notre-Dame najveća je crkva u Nici i nalazi se u centru grada. Izgrađena je između 1864. i 1868. godine.

Nedugo nakon jutrošnjeg napada u Nici francuska policija je u Avignonu upucala muškarca. Dio medija javlja da je imao nož, a dio kako je imao pištolj. Sve se dogodilo oko 11.15, a francuski mediji javljaju da je muškarac vikao Allahu Akbar i krenuo prema policajcima. Uz to, jedan muškarac je danas nožem izbo stražara u francuskom konzulatu u Jeddi, a kasnije je uhićen, izvještava al-Arabiya, pozivajući se pak na službenu saudijsku novinsku agenciju.

“Upozoreni smo da bi moglo doći do napada tijekom svetkovine Svih svetih, jer za neke postoji veza između kršćanskog blagdana svetih i mrtvih te činjenice povećanja broja smrtnih slučajeva”. To kaže župnik iz središta Nice, Gli Florini, u razgovoru za BFM-TV nakon napada na baziliku Notre-Dame. “Bili smo na oprezu, ali nismo mislili da se to može dogoditi na ovaj način”, dodao je svećenik.

“Ovo je trenutak boli, u vrijeme zbunjenosti. Terorizam i nasilje nikada se ne mogu prihvatiti”, rekao je nakon vijesti iz Nice ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni. Krvavi napad ubojice, rekao Bruni, “posijao je smrt na mjestu ljubavi i utjehe, u domu Gospodnjem”. Papa je, nastavio je Bruni, “blizak ožalošćenoj katoličkoj zajednici. Moli za žrtve i njihove najmilije, da nasilje prestane, da se ljudi opet gledaju kao braća i sestre, a ne kao neprijatelji, kako bi voljeni francuski narod mogao reagirati ujedinjen – dobrom na zlo”, piše Katholisch.de.

Prije dva tjedna islamist je zvjerski ubio učitelja u predgrađu Pariza zbog prikaza karikatura proroka Muhameda tijekom predavanja na temu slobode izražavanja. Zločin je izazvao zgražanje u cijeloj zemlji. Demonstriralo je na desetke tisuća osoba, a predsjednik Macron je izjavio da Francuska mora jamčiti slobodu izražavanja i da će se ta država snažno suprostaviti političkom islamu i islamizmu. Nakon te njegove izjave napali su ga razni čelnici iz arapskog svijeta i osobito turski predsjednik Erdogan.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja