Budi dio naše mreže

Inspiriran seoskim pastirskim kolibama, ovaj otac petero djece odlučio je izgraditi kapelicu Djevici Mariji bez prethodnog graditeljskog iskustva. Moleći krunicu na otvorenju kapelice, osjetili su prisutnost i naklonost Blažene Djevice.

/ dz

Inspiriran seoskim pastirskim kolibama, ovaj otac petero djece godinama je radio na izgradnji posebnog mjesta u čast Gospi, piše Aleteia.

David je ekonomist, suprug i otac koji slobodne dane provodi u Cabezamesadi, malom selu u Toledu u Španjolskoj, sa samo 340 stanovnika. Iako nije imao iskustva u gradnji, odlučio je sagraditi malu kapelicu Djevici Mariji koristeći se vlastitim rukama i kamenjem koje je pronašao na selu. Ovog svibnja službeno ga je „otvorio“ obiteljskim hodočašćem.

CABEZAMESADA

Cabezamesada je selo odakle je obitelj njegove supruge. Tamo imaju kuću koju posjećuju za vikende i odmore. Na svojim biciklističkim putovanjima Davida su zadivile pastirske kolibe. Te male građevine izgrađene su od kamena međusobno spojenih i služe kao sklonište pastirima i poljoprivrednicima nakon njihovih dugih dana na poljima. Fasciniran tehnikom suhozida, postavio si je izazov da nešto izgradi, naučivši kako se to radi gledajući YouTube video zapise.  “Palo mi je na pamet da svoje napore mogu posvetiti nečemu korisnijem, većem i boljem od vlastitog zadovoljstva, pa sam svoj mali projekt posvetio Djevici, koja se tako dobro brine za mene i moju obitelj.”

Njegov punac, Melquiades, pokazao mu je brdo u masliniku s fantastičnim pogledom. Bilo je to idealno mjesto za svetište Djevice Marije. David si je postavio nekoliko ograničenja: „da ne troši novac na projekt i da koristi iste drevne građevinske tehnike, tako da je ostalo samo kamenje s polja, moja pamet, ravnalo, olovka i moje ruke. ”

“Mislili su da sam lud”

Avantura je započela 2019. godine, tijekom odmora i vikenda. Malo po malo, kamen po kamen, testirao je svoj rad i svoju tehniku ​​kako bi vidio hoće li stajati ono što gradi. David i Teresa imaju petero djece, koja su promatrala oca kako provodi sate i sate na tom brdu. “Činilo se da ide sporo i pokušavao sam požuriti više nego što sam morao, vraćajući se kući noću, prilično prašnjav i stvarno umoran. Zamislite izgled lica moje žene i djece; mislili su da ludim! Što je savršeno razumljivo, pogotovo kad se postavim na mjesto tinejdžera koji vidi da njegov otac vikend odlučuje provesti radeći polažući kamenje.”

Djevici Mariji nisam mogao ponuditi nedovršeni posao!

DAVID; CABEZAMESADA;SPAIN;SHRINE;MV01

No, znajući da je to za Djevicu i vidjevši muku koju je u izgradnju kapelice uložio njihov otac, djeca su se ponudila da mu pomognu, uglavnom u odabiru svakog kamena, koji mora biti posebno odabran kako bi se uklopio u ostale. Njegova supruga i djeca uvijek su bili uz njega kad su dolazili neuspjesi. Putem se sjeća nekoliko trenutaka obeshrabrenja:

“U dva navrata dio konstrukcije se srušio (ne biste trebali pomisliti da te stvari prvi put izlaze na vidjelo), a zamor je također bio primjetan. Tada vam treba dobar izvor motivacije da nastavite i krenete ispočetka. Moja transcendentna motivacija nadilazila je puku ljudsku motivaciju: Djevici nisam mogao ponuditi nešto napola dovršeno. ”

Obiteljsko hodočašće

U mjesecu svibnju, inače posvećenom Djevici Mariji i nakon godinu i pol dana gradnje, bilo je vrijeme. David je pozvao svoje roditelje, braću i sestre, šogora i nećake i nećake. Ukupno je bilo prisutno više od 30 ljudi za veliko otkriće. Bili su potpuno zapanjeni kad su stigli u kapelu i vidjeli gradnju, s detaljima i ljubavlju koja je uložena u svaki kamen, s malim zasvođenim stropom i svime! Unutra su vidjeli kip Marije, Kraljice neba, pod naslovom Gospe od Karmela. “Svi smo bili zajedno, zahvaljivali Bogu i tražili oproštenje i pomoć. Možda je jedna od prednosti gradnje kapelice malo po malo tišina i mir koji vas okružuju kada ste sami na selu. Molitva dolazi prirodno u tim uvjetima, ali hodočašće je bilo poput ispunjavanja svrhe koja je rodila izvornu ideju. Zapravo, moleći krunicu zajedno, učinili smo da osjetimo naklonost Djevice na vrlo poseban način. ”

David s obitelji ispred kapelice

Sad susjedi u Cabezamesadi otkrivaju ovo malo svetište, mjesto prisjećanja i molitve. Svaki put kad David sazna da su neki mještani došli vidjeti Djevicu, to ga ispuni radošću. Njegov je projekt značajan za cijelu zajednicu.

“Jako sam uzbuđen kad sam na poslu i odjednom primam fotografije preko mobitela od susjeda u selu koji je otišao u kapelu i šalje mi poruku. Mislim da se osjećaju ponosno.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja