Budi dio naše mreže

Objavljeno je 2.500 stranica dugačko konačno izvješće o zlostavljanjima u Katoličkoj crkvi u Francuskoj od 1950. godine – i otkriva zastrašujuće podatke: procjenjuje se da je 216.000 maloljetnih osoba doživjelo seksualna zlostavljanja od strane 3.200 svećenika i redovnika. Ako se ubroje i zlostavljanja koja su počinili laici (osobito u školama), ova se procjena penje na 330.000 ljudi.

/ dz

Prema studiji, u Katoličkoj crkvi u Francuskoj od 1950. godine procijenjeno je 330.000 maloljetnih žrtava seksualnih nasrtaja od strane svećenika i redovnika i crkvenih radnika. Prema nezavisnom povjerenstvu kojeg su francuski biskupi zatražili u studenom 2018, godine, identificirano je između 2.900 i 3.200 potencijalnih počinitelja, prenosi Fratellanzaumana.

Predsjednik istražnog povjerenstva, bivši sudac Jean-Marc Sauve, u utorak je javno predstavio završno izvješće od 2500 stranica predsjedateljima Biskupske konferencije i Redovničke konferencije, nadbiskupu Reimsa Ericu de Moulins-Beaufortu i sestri Veronique Margron.

Tijekom predstavljanja konačnog izvješća, žrtva zlostavljanja Francois Devaux, osnivač udruge La Parole Liberee, zahvalio je istražnom povjerenstvu na “ogromnom poslu”. Impresivnim je riječima ukazao na odgovornost biskupske konferencije. U izravnom obraćanju crkvenom je vodstvu rekao: “Gospodo, vi ste sramota za čovječanstvo”. Crkva je odgovorna za bezbroj zločina i, prema Devauxu: “Za svaki od ovih zločina morate platiti”.

Opseg je “veći nego se strahuje”

Novine La Croix (na internetu u utorak) također su unaprijed citirale preživjele i udruge žrtava koje očekuju “jasan i predan odgovor” od crkvenog vodstva. To se odnosi i na one koji još nisu imali snage izaći iz svoje patnje.

Predsjednik istražnog povjerenstva Sauve govorio je o “sustavnom zataškavanju” od strane crkvenih vođa u prošlosti. Svećenstvo je masovno poticalo seksualne zločine koristeći se crkvenim načelom poslušnosti i iskorištavajući karizme prema vjernicima. Prema Sauveu, neprihvatljiva je veza između katoličkog spolnog morala, poput tabuiranja izvanbračne spolnosti, i očitih tajnih seksualnih zločina. Završnim izvještajem predstavljen je i katalog preporuka o sprečavanju zlostavljanja, uključujući bolje mehanizme kontrole i apsolutnu transparentnost u postupanju s navodima o zlostavljanju.

Dostava i objava izvješća u nazočnosti papinskog nuncija u Francuskoj, nadbiskupa Celestina Migliorea, izravno je emitirana na katoličkoj televiziji KTO. Nezavisno povjerenstvo za istraživanje seksualnih zlostavljanja u Crkvi (Ciase) osnovano je 8. veljače 2019. godine. Odbor se sastoji od pravnika, liječnika, povjesničara i teologa.

Prema riječima čelnika Povjerenstva, rezultati se temelje na podacima iz crkvenih arhiva, pravosuđa, državnog odvjetništva i medija, kao i na svjedočanstvima koja je odbor dobio. Predsjedavajući Francuske BK, Eric de Moulins-Beaufort, rekao je nedavno da je opseg seksualnih zločina u crkvenom okruženju “veći nego što se strahovalo”. Sada je u pitanju napredovanje u procesu, prenio je La Croix riječi nadbiskupa Reimsa. Crkva u Francuskoj, između ostalog, razmišlja o stvaranju neovisnog tijela za procjenu preventivnih mjera. Nakon nedavnog posjeta skupine francuskih biskupa Papi Franji u petak, de Moulins-Beaufort je rekao da se na susretima razgovaralo i o teškim pitanjima seksualnog zlostavljanja.

Nekoliko tisuća pisama, stotine intervjua

Ciase je primio nekoliko tisuća pisama i održao stotine razgovora s navodnim žrtvama. Prema vlastitim izjavama, članovi Povjerenstva su od 2018. godine odradili ukupno oko 26.000 sati volonterskog rada. Svojim konačnim izvješćem neovisno istražno povjerenstvo predstavlja i katalog preporuka za sprečavanje zlostavljanja.

Na svom plenarnom sastanku u Lourdesu krajem ožujka, francuski biskupi usvojili su katalog od jedanaest mjera protiv seksualnog zlostavljanja. Nadbiskup de Moulins-Beaufort ponovno je zatražio od žrtava oprost za propuste Crkve na različitim razinama odgovornosti.

Papa Franjo reagirao je “s boli” i sa žaljenjem na rezultate izvješća. “Njegove misli prvenstveno su sa žrtvama”, rekao je glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni u utorak. Franjo je, pak, zahvalan što su imali hrabrosti prijaviti djela te moli da Crkva u Francuskoj pronađe put spasenja “svjesna ove strašne stvarnosti”.

Takozvana studija MHG objavljena u Njemačkoj 2018. usporediva je s francuskom studijom. Prema njemačkoj studiji, između 1946. i 2014. najmanje je 1670 optuženih, od kojih su većina bili svećenici, i 3.677 žrtava seksualnog napada pronađeno u dosjeima crkvenog osoblja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja