Budi dio naše mreže

Suci Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država (SCOTUS) saslušali su u ponedjeljak, 25. travnja, gotovo dvosatne uvodne usmene argumente u predmetu koji se tiče prava bivšega srednjoškolskog nogometnog trenera na molitvu na terenu.

/ hjb

Obje strane u predmetu “Kennedy protiv Školskog okruga Bremerton” tvrde da se slučaj tiče vjerskih sloboda – pri čemu trener Joseph Kennedy naglašava svoje pravo na vjersku slobodu, a njegov bivši poslodavac, Srednja škola Bremerton, navodi vjersku slobodu učenika, a prenosi Catholic News Agency.

Kršćanin Kennedy je izgubio posao kao nogometni trener državne škole u Bremertonu, Washington, jer je odbio prestati, nakon utakmica, moliti na centru igrališta.

“Kada bi trener Kennedy kleknuo na centru kako bi izgovorio kratku molitvu zahvale, njegov izraz bio je u potpunosti njegov”, rekao je Paul D. Clement, Kennedyjev odvjetnik tijekom usmene rasprave. “Taj privatni izraz vjere je dvostruko zaštićen, i to klauzulama o slobodnom ispovijedanju vjere i o slobodi govora.”

Čini se da konzervativna većina Suda podržava Kennedyjeve argumente. Sudac Samuel Alito vidio je slučaj kao ‘diskriminaciju pri zapošljavanju’. “Mi gledamo razlog poslodavca za poduzetu radnju. Ako je naveden razlog nezakonit, onda zaposlenik pobjeđuje.”

Različita mišljenja sudaca

I liberalni i konzervativni suci usredotočili su se na opravdanje škole za postupak prema Kennedyju, od navodne zabrinutosti oko privida da podržava religiju do prisile učenika na molitvu.

Ukazujući na dva pisma koje je poslao školski okrug Bremerton, odvjetnik Clement je sucu Neilu Gorsuchu naglasio da oba uključuju osam referenci na odobravanje, bez ijedne reference na prisilu, što sugerira da je škola kasnije promijenila svoje argumente.

Jedan od liberalnih sudaca, Stephen Breyer, izrazio je opću skepsu rekavši da se u ovom slučaju “možda radi o činjenicama, a ne baš toliko o pravu, jer se čini da obje strane imaju različite poglede na činjenice.”

Trener Joseph Kennedy / Foto: Firstliberty.org

Sutkinja Sonia Sotomayor pitala je Clementa: “Ako je Vaš branjenik imao sve te dužnosti i poslodavac mu kaže: ‘Ovo su dužnosti koje imate i to je sve što želim da radite’, zašto ne može odlučiti reći, ‘A jedina dužnost koju ne želim da vršite je ova jer ste primjer svojim igračima?”

Sudac Clarence Thomas upitao je odvjetnika škole o drugom scenariju: “Kada bi trener, umjesto na molitvu, kleknuo tijekom državne himne zbog moralnog protivljenja rasizmu, kako bi reagirao vaš školski okrug?”

Slučaj ćemo i dalje pratiti.

U navedenom slučaju očito nije u pitanju toliko sloboda vjere, nego pravo na slobodno ispovijedanje vjere.

Što se može učiniti da do ovakvih situacija ne dođe i u Hrvatskoj?

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja