Budi dio naše mreže

U Americi danas ima više seksualnih robova, nego što je crnih robova bilo 1860-ih.

/ dz

Izlaskom 100 milijuna dolara vrijednog filmskog hita Sound of Freedom (Zvuk slobode), svijest o epidemiji trgovine ljudima na vrhuncu je svih vremena. Najšokantnije je bilo saznati da danas ima više seksualnih robova, nego što je crnih robova bilo u Americi 1860-ih, kada su se predsjednik Lincoln i bezbrojni Amerikanci borili da ih oslobode.

Trgovci ljudima i seksualni predatori ubijaju druge fizički, emocionalno i duhovno.

Otkako sam pogledao film u prvom tjednu od njegova prikazivanja, često se uhvatim u razmišljanju o raznim scenama iz filma i ostajem zbunjen kako su ljudska bića mogla biti toliko egocentrična da trgovinom ljudima svojevoljno nanose zlo i štetu drugima, posebno djeci. Jasno je da su trgovci ljudima odbacili Boga i potpuno izgubili istinu i mudrost Deset zapovijedi i zamijenili ih iskrivljenim pogledom na dobro i zlo. Napustio sam kino tužan i frustriran, pitajući se što mogu učiniti kako bih pomogao iskorijeniti ovu užasnu noćnu moru koja vreba oko nas u sjenama našeg društva, piše Ed Van Buskirk s portala Catholic Exchange.

Kada bi se društvo vratilo istini i mudrosti Deset zapovijedi, iskorijenili bismo ovu “pandemiju” trgovine ljudima, stvorili duhovni “imunitet krda” i u našu kulturu ubrizgali vremenski provjereni protuotrov za tamu grijeha.

Trgovine ljudima ne bi bilo kad bi…

Trgovci ljudima i seksualni predatori ubijaju druge fizički, emocionalno i duhovno. Nesposobni vidjeti u tami u kojoj žive, teško krše svaku od Deset Božjih zapovijedi. Dok je fokus na trgovcima, imperativ je shvatiti da bi ružan posao trgovanja ljudima, i sva njegova ozljeda i bol, jednostavno nestao kada bi “mušterije koje plaćaju” u društvu naučile, prigrlile i živjele Deset Božjih zapovijedi.

Dakle, kakvu odgovornost imamo vi i ja u ovoj situaciji i što možemo učiniti da bismo imali značajan utjecaj na iskorjenjivanje ovoga zla posla?

Odbacivši Božje zapovijedi, društvo u cjelini postalo je voljni partner trgovaca ljudima i grijeha. Mali grijeh raste i onda činimo veće grijehe. Grijesi se nadovezuju jedan na drugi dok ne izmaknu kontroli. Ako bi se društvo vratilo istini i mudrosti Deset zapovijedi, iskorijenili bismo ovu “pandemiju” trgovine ljudima, stvorili duhovni “imunitet krda” i u našu kulturu ubrizgali vremenski provjereni protuotrov za tamu grijeha.

Bog nam je dao provjerenu mudrost Deset zapovijedi kako bi nam pomogao da spoznamo što je ljubav uistinu: staviti druge na prvo mjesto, umjesto da budemo usredotočeni na vlastita zadovoljstva i sebične želje.

Dakle, kakvu odgovornost imamo vi i ja u ovoj situaciji i što možemo učiniti da bismo imali značajan utjecaj na iskorjenjivanje ovoga zla posla? Dobro mjesto za početak je pogledati sada već svetu Majku Tereziju iz Kalkute koja je otišla, sama i protiv svih izgleda, u najužasnije uvjete kako bi ondje ponizno širila Evanđelje. Rekla je:

“Ako želiš promijeniti svijet, idi kući i voli svoju obitelj.”

Sveta Terezija iz Kalkute

Rječit primjer Majke Tereze

Svojim primjerom i riječima sv. Tereza nam pokazuje da možemo promijeniti svijet, počevši od svojih domova i svojih obitelji kroz snagu ljubavi o kojoj čitamo u 1 Iv 4,8, “Bog je ljubav”. U svojoj ljubavi, Bog je također autor Istine i dao nam je provjerenu mudrost Deset zapovijedi kako bi nam pomogao spoznati što je ljubav uistinu: staviti druge na prvo mjesto, umjesto da budemo usredotočeni na vlastita zadovoljstva i sebične želje.

Rješenje počinje s vama i sa mnom, unutar naših obitelji i u našim domovima, ustrajnim stvaranjem kulture utemeljene na Deset zapovijedi. Te vječne istine dao nam je svemogući Bog, da nas neprestano vode natrag k Njemu, da prigrlimo Njegovo oproštenje kada padnemo i da nam pokaže kako da istinski ljubimo svoje bližnje kao same sebe. Ovo je bitka koju moramo prihvatiti.

Sveta Tereza započela je svoju misiju kao jedna osoba, usmjerena na svrhu i uzrok. Dok su drugi prihvaćali njezinu misiju, ona je promijenila svijet.

Ako svi zajedno, u jedinstvu s Duhom Svetim, radimo na obnovi ovih deset istina, i mi možemo promijeniti svijet iskorjenjivanjem trgovine ljudima. Bitka počinje kod kuće. Svi možemo sudjelovati u tome stvaranjem kulture Božje istine i obdržavanja Deset zapovijedi u vašem domu i obitelji. Pozivam vas da se pridružite naporima i razmotrite različite načine na koje možemo nastaviti rasti u vrlini i svetosti, obnavljajući Deset zapovijedi, prave vrijednosti i moralni kompas dobra i zla.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja