Budi dio naše mreže

Recept za poznatu portugalsku slasticu “Pastéis de nata“, koja se priprema od prhkog tijesta i raskošne kreme napravljene od jaja, osmislili su upravo redovnici veličanstvenog jeronimitskog samostana u Lisabonu.

/ hk

Jedna od najveličanstvenijih lisabonskih znamenitosti i remek-djelo portugalske arhitekture iz 16. stoljeća zasigurno je Mosteiro dos Jerónimos – rimokatolički jeronimitski samostan koji se nalazi u četvrti Santa Maria de Belém, u zapadnom dijelu grada. Zbog svoga kulturnog i arhitektonskog značenja samostan Jerónimos, zajedno s kulom Belém koja se nalazi u blizini, proglašen je 1983. UNESCO-ovom svjetskom baštinom.

Mosteiro dos Jerónimos / Foto: Pixabay

Samostan je podsjetnik na Doba velikih otkrića

Portugalski kralj Manuel I. zapovijedio je da se s izgradnjom samostana krene krajem 15. stoljeća na mjestu gdje je portugalski pomorac Vasco da Gama, zajedno sa svojom posadom, proveo noć u molitvi prije putovanja za Indiju. Putovanje je to koje je poslije zabilježeno kao prvo prekoatlantsko putovanje od Europe do Indije.

Samostan je izgrađena na mjestu crkve Santa Maria de Belém – mjestu gdje su pomorci često tražili utočište, a redovnici molili i pomagali putnicima nakon što je samostan izgrađen. U samostanu su živjeli jeronimiti, red koji je slijedio nauk sv. Jeronima i koji je u to vrijeme bio vrlo aktivan na tome području. Izgradnja samostana trajala je 100 godina, od 1501. do 1601., što svjedoči koliko je zahtjevan bio taj građevinski projekt, piše portal The Culture Trip.

Na arhitekturu samostana utjecao je manuelinski stil (nazvan po kralju Manuelu I. koji je naredio izgradnju samostana). Arhitektura je inspirirana morskim putovanjima pa samostan, osim vjerskih simbola, obiluje pomorskim simbolima poput sidra, užadi i drugih.

Mosteiro dos Jerónimos / Foto: Pixabay

Ovdje su sahranjene mnoge poznate povijesne ličnosti

Samostan Jerónimos posljednje je počivalište kralja Manuela I. i njegove obitelji, poznatih portugalskih pisaca Fernanda Pessoa i Luísa de Camõesa, ali i svjetski poznatog mornara Vasca da Game.

Ovdje je razvijen recept za slasticu “Pastéis de nata”

Recept za poznatu portugalsku slasticu “Pastéis de nata“, koja se priprema od prhkog tijesta i raskošne kreme napravljene od jaja, osmislili su upravo redovnici ovoga samostana. Iako je prodaja slastice “Pastéis de nata” (poznate i kao “Pastéis de Belém“) prvi put zabilježena 1830-ih, recept je razvijen više od 100 godina prije toga.

Pastéis de Nata / Foto: Wikimedia Commons

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja