Budi dio naše mreže

Hodočasnici koji posjećuju umbrijski brdski grad mogu pratiti duhovno putovanje svetice nemogućeg, zaštitnice bespomoćnih i beznadnih slučajeva.

/ mp

U umbrijskoj dolini Valnerina, smještenoj u Apeninima, nalazi se brdsko mjesto Cascia. Njegovo središte je augustinski samostan i crkva u kojoj se nalaze ostaci svete Rite (1371.-1447.), donosi Aleteia.

Sveta Rita kao supruga i majka

Rita Lotti rođena je u malom zaseoku Roccaporena koje se nalazi oko pet kilometara od Cascie. Politička klima u kojoj je odrasla bila je nestalna. Obiteljska prepirka i rivalstvo bile su uobičajena pojava, rutinski ju je rješavala vladavina osvete.

Kao mlada žena, Rita je poželjela postati redovnicom. Iako su njezini roditelji bili pobožni u vjerskim životima, htjeli su više da se ona uda. Uobičajeno za to doba, dogovorili su joj muža. Zvao se Paolo Mancini. Rita i Paolo imali su dva sina. Dani su joj prolazili u tipičnim brigama majke i domaćice, što se pokazalo teškim. Hagiografski se izvještaji razlikuju u odnosu na prirodu karaktera njezina supruga. Neki kažu da je bio dobar čovjek snažnog karaktera, premda predisponiran naglim ispadima. Drugi ga nazivaju zloglasnim kockarom, sklonim nasilju. Treći pak kažu da je bio okrutan i pogođen svakim porokom. Svi izvještaji pokazuju da je preobraćen kao rezultat Ritinih molitava i pomirljivog ponašanja.

Jednog dana Ritin suprug je upao u zasjedu i ubijen. Njezinu je bol pogoršavao osnovani strah da će njezini sinovi pokušati osvetiti očevu smrt. Unatoč svojim molitvama i molitvama, Rita nije uspjela nagovoriti dvojicu dječaka da se odreknu osvete koja se od njih očekivala. Činom predaje, Rita je situaciju potpuno povjerila Bogu. Zamolila ga je da riješi situaciju koja je bila izvan njenog nadzora. Međutim, oba su sina ubrzo nakon toga umrla prije počinjenja ubojstva ili bilo kojeg čina nasilja.

Njezin život kao redovnice augustinke

Nakon smrti supruga i sinova, Rita je htjela ući u samostan. Iako su je redovnice augustinke poznavale i poštivale, u tri navrata odbijen joj je ulaz. Bojali su se da će je nasilje i neprijateljstvo oko smrti njezina supruga pratiti u samostan. Tako je Rita krenula sklopiti mir između Paolove rodbine i njihovih suparnika. Za čudo su se obitelji pomirile. Čak su potpisali dokument u kojem je to navedeno. Rita je zatim primljena u samostan. Sljedećih 40 godina Rita je živjela kao časna sestra augustinka u molitvi i razmišljanju, u službi bolesnih i siromašnih i radeći na dobrobit zajednice.

Čuda povezana sa svetom Ritom

Nakon 25 godina redovničkog života, dobila je ranu: čelo joj je probio trn s krune koja je prekrila Isusovu glavu. Nosila je ove žigove 15 godina do svoje smrti 22. svibnja 1457. S obzirom na brojne teške situacije u svom životu, sveta Rita poznata je kao svetica nemogućeg. Tijelo svete Rite sačuvano je u bazilici s kraja 19. stoljeća izgrađenoj u njezinu čast. Njeni ostaci smatraju se nedirnutima, a rana na čelu je i dalje vidljiva.

U donjoj bazilici sačuvano je euharistijsko čudo. 1330. svećenik je bio u posjetu umirućem župljanu u Sieni. Donio je posvećenu hostiju za pričest i, na brzinu otišavši, stavio ju je u svoj molitveni brevijar, a ne u ciborij. Kad je stigao u rezidenciju, otvorio je brevijar i otkrio da hostija krvari jer su stranice bile umrljane krvlju. Krvave stranice sačuvane su u Casciji. Uz baziliku je samostan iz 12. stoljeća u kojem je živjela sveta Rita. Augustinci redovito organiziraju turističke ture. Unutar dvorišta nalazi se vinova loza koja podsjeća na priču o čudesnoj grančici. Legenda kaže da dok je Rita bila novakinja, nadređena časna ju je zamolila da polije mrtvu grančicu kako bi ju naučila poniznosti i poslušnosti. Rita je poslušala. S vremenom je grančica postala bujna loza.

Na zidu uz stepenice su male rupe u kojima žive pčele. Uz pčele je vezana legenda o prvom čudu koje se pripisuje svetoj Riti. Netom nakon što se Rita rodila, farmer je radio na obližnjem polju. Pokosio je ruku mačem i krenuo u potragu za pomoći. Prolazeći pored Ritinog domaćinstva, primijetio je kako pčele zuje oko djetetova lica. Pokazao je rukom da ih otjera. Dok je to činio, ruka mu je zacijelila.

Neposredno prije izlaza, nalazi se ružičnjak u spomen na čudo ruže i smokava. Kad je Rita bila bolesna i vezana za krevet, došla joj je u posjet njezina rođakinja iz Roccaporene. Rita ju je zamolila da se vrati kući i pokupi dvije smokve i ružu iz očeva vrta. Rođakinja je otišla vjerujući da je Rita u deliriju, jer je bio siječanj. Kad je stigla kući, njezina rođakinja pronašla je ružu i dvije smokve prekrivene snijegom.

U Roccaporeni, rodnom mjestu svete Rite, posjetitelji mogu vidjeti rodnu kuću Rite, sobu u kojoj je rođena i kuću u kojoj je živjela sa suprugom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja