Budi dio naše mreže

Na dan kada su se sestre Služavke Maloga Isusa spominjale 154. obljetnice svećeničkog ređenja njihova oca utemeljitelja sl. Božjeg Josipa Stadlera 6. lipnja, u njihovoj misiji na Haitiju upriličen je blagoslov gradilišta i kamena temeljca za gradnju kuće Kay Ti Jezi (Kuća Maloga Isusa) – prve kuće njihove družbe u ovoj otočnoj zemlji.

/ mp

Na početku s. Ana Uložnik, koja ondje djeluje sa svojom susestrom s. Liberijom Filipović, pozdravila je nazočne koji su toga dana došli s njima se pomoliti kako bi zazvali Božji blagoslov na ovaj novi početak. Najprije je zahvalila dragom Bogu na Njegovoj velikoj i neizmjernoj ljubavi koju im je iskazivao u njihovu misijskom djelovanju unatoč teškoj situaciji na Haitiju i poteškoćama s kojima su se suočavale kako bi došle do ovoga dana, donosi Nedjelja.ba.

Prva kuća Stadlerovih sestara na Haitiju

Nova stranica

Iz srca je izrekla zahvalu i Malome Isusu za sve što je učinio za njih, i što je s njima hodio. Naglasila je kako je to veliki dan za njihovu družbu jer slave 154. godišnjicu od svećeničkog ređenja njihova utemeljitelja Stadlera. „Sretne smo da smo baš na taj dan započele pisati i novu stranicu povijesti naše družbe na Haitiju u župi Petit Goâve. Neka sve ovo bude na veću slavu Božju i služenje siromasima“, istaknula je s. Ana koja je posvjedočila i o Božjoj veličini rekavši kako ih je došao potražiti u Bosni i Hercegovini kako bi ih doveo da mu služe na Haitiju, u zemlji koju su srcem odabrale, a da nisu ni znale gdje se nalazi dok nisu pogledale na zemljopisnoj karti. „I time nam je Mali Isus pokazao da je sve moguće Bogu kad mu se vjeruje i preda svoje srce“, kazala je misionarka Uložnik te još jednom zahvalila Malom Isusu jer ih je izabrao za svoje „oruđe“ u služenju siromašnom haićanskom narodu.

Simbolika

Također, okupljenima je predstavila i predmete koje je toga dana blagoslovio vlč. Boniface Senat, župnik župe Petit Goâve i dekan južne zone Nadbiskupije Port au Prince: medaljica Malog Isusa iz Betlehema, Krunica Maloga Isusa, grumenčić zemlje iz Betlehema, mjesta Isusova rođenja, medaljica Sv. Rafaela, Gospina krunica (pape Franje); kamen temeljac iz dvorišta iz Azila (kuće siromaha) na koga su stavile znak križa i nadnevak blagoslova 06.06.2022.; te Povelja o gradnji.

U govoru je objasnila kako svi blagoslovljeni predmeti za njih sestre Služavke Maloga Isusa imaju posebno značenje te će stoga biti položeni u temelje Kay Ti Jezi (Kuće Maloga Isusa).

Nakon njezina uvodnog pozdrava, s. Yverose Tilusca, članica Družbe Kćeri Mudrosti, pročitala je Povelju o gradnji napisanu na francuskom jeziku.

Zahvalnost

I župnik vlč. Boniface spontano se obratio kazavši kako je ovaj dan posebno radostan za sestre Služavke Maloga Isusa koje rade već oko tri godine u njihovoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Petit Goâveu brinući o najkrhkijima koji su također s njima sudjelovali na ovoj svečanosti blagoslova gradilišta. „Danas kažemo i dobrom Bogu ‘hvala’ za sve ono što ove sestre jesu za župu Petit Goâve, sve što jesu za siromahe i što će biti za siromahe. Došli smo se danas pomoliti na ovom mjestu – to je način da stavimo gradilište, arhitekta i drugu ekipu koja će surađivati s njim u ruke Božje. Bog je taj koji će preko svoga Sina posredovati i pomoći ing. Gregoryju Blotu izvoditi radove na ovom gradilištu. Došli smo staviti ovo djelo u ruke Božje. Molimo dobrog Boga da se uvijek služi Služavkama Maloga Isusa, s. Anom i s. Liberijom, i sa svima drugima koje će poslati u njihovu zajednicu kako bi sudjelovale u izgrađivanju Kraljevstva Božjega“, rekao je vlč. Boniface.

S Božjim blagoslovom…

Pozvao je okupljene da zajedno zahvale dobrom Bogu što su se okupili ondje. „Molim vas da svi koji ste nazočni u svoje molitve stavite sestre i ovo gradilište u Božje ruke. Molimo dragog Boga da ovaj projekt uzme na svoje srce kako bi se uskoro sestre Ana i Liberija imale gdje odmoriti kako bi mogle raditi kao zajednica.

I na kraju se želim obratiti sestrama Kćerima Mudrosti koje su sa svojim poglavaricama i svim sestrama prihvatile i nastavljaju prihvaćati s. Anu i s. Liberiju u svojoj kući. Neka vas Bog blagoslovi za ovo djelo, kao i dvije naše sestre, neka im da svoju snagu kako bi ova zajednica uvijek mogla staviti svoj život u službu Božjeg naroda u Petit Goâve.

Inženjeru, tebi i tvojoj ekipi uspješan rad. Molimo dobrog Boga neka svojim blagoslovom prati ovo započeto djelo“, poručio je župnik.

Nakon svojeg obraćanja blagoslovio je kamen temeljac, nabožne predmete i gradilište.

Kratko čitanje (1 Kor 3,9-11) pročitao je Jasmin Yablonski KIKI, predsjednik Liturgijskog odbora župe Petit Goâve, a molitvu vjerenika djevojaka Phara Mesidor. Slavlje ovog događaja svojim pjevanjem uveličali su prijatelji misionarki iz župe.

Radost se dijeli

Prije završnog blagoslova s. Ana je u ime sestara SMI još jednom zahvalila dragom Bogu na ovom danu. Izrekla je zahvalu i vlč. Bonifaceu koji je blagoslovio gradilište i kamen temeljac, ing. Bolotu koji je napravio projekt kuće i koji će izvoditi radove, svećenicima, redovnicama Kćeri Mudrosti i nekolicini predstavnika iz kuće siromaha, te svim okupljenima i onima koji ih podržavaju u njihovu misijskom djelovanju, duhovno i materijalno.

Uslijedio je završni blagoslov i pjesma, a s. Liberija je nazočnima podijelila medaljice Maloga Isusa iz Betlehema kao suvenir s ovoga slavlja. Na spomen ovog događaja posadili su voćke – korosl i limun, a potom su se i okrijepili.

Spomenimo kako su se u ovom njihovu kratkom i radosnu slavlju putem videopoziva priključili i: s. Ana Marija Kesten, provincijska glavarica, zajedno sa sestrama i djecom iz Provincijalne kuće, te Ingride Bijou iz Amerike i Dimitry Bijou iz Kanade, obitelji od kojih su kupile zemljište, dok je njihov brat Toto Bijou bio nazočan na blagoslovu.

„Radosne smo i zahvalne Malome Isusu za ovaj radosni dan. Neka živi Mali Isus i bdije nad ovim projektom i blagoslovi sve naše sestre, PMI, Papinska misijska djela u HR i BiH, prijatelje i dobročinitelje“, poručile su na kraju svojega javljanja s. Liberija i s. Ana.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja