Budi dio naše mreže

Rekreativni ronioc, Shlomi Katzin pronašao je predmet prekriven školjkama i morskim organizmima na plaži Karmel nedaleko od Haife u Izraelu. Nakon pronalaska predmeta, otkriveno je da je riječ o maču iz vremena križarskih ratova.

/ md

Uživajući u popodnevnom ronjenju, rekreativni ronioc Shlomi Katzin pronašao je predmet prekriven sedimentom nalik maču pokraj izraelske obale, na plaži Karmel nedaleko od Haife u Izraelu, prenosi Aleteia.

Predmet je u potpunosti bio prekriven školjkama i stijenama, no sačuvan je u netaknutom stanju. Inspektor Jedinice za sprječavanje pljačke izraelske uprave za antikvitete (IAA) Nir Distelfeld opisao je artefakt slijedećim riječima:

“Mač koji je sačuvan u izvanrednom stanju, prekrasan je i rijedak nalaz te je očito pripadao vitezu križaru. Utvrđeno je, da je mač prekriven morskim organizmima i da je napravljen od željeza. Uzbudljivo je susresti se s takvim objektom, koji vas vodi 900 godina unatrag, u jedno drugo doba – doba vitezova, oklopa i mačeva.”

Nakon pronalaska predmeta, otkriveno je da se doista radi o maču i to iz vremena križarskih ratova. Obala Karmela bila je žarište aktivnosti križara u 12. stoljeću. Moguće je da mač potječe iz engleske kampanje za povratak grada Jeruzalema nakon njegova osvajanja od strane muslimanskog sultana Saladina u bitci s križarskim kršćanskim gradovima-državama.

Foto: PIXSELL/REUTERS/Ronen Zvulun

Nije sasvim jasno kako je mač završio na dnu mora, nedaleko od obale. Možda je riječ o brodolomu ili pak o bitci uz plažu. Međutim, bilo je nekoliko sličnih artefakata bitke otkrivenih u njegovoj blizini. Izraelska uprava za antikvitete izjavila je, da namjerava pokrenuti istragu morskog dna gdje je ovaj mač pronađen.

Direktor Odjela za morsku arheologiju, Kobi Sharvit istaknuo je da su arheološki dokazi pronađeni na morskom dnu vremenski osjetljiv nalaz. Morsko se dno obično mijenja s plimama i vremenskim prilikama, što znatno otežava iskapanje za razliku od iskapanja na suhom.

“Podvodno istraživanje je dinamično. Čak i najmanja oluja pomiče pijesak i otkriva područja na morskom dnu, dok u međuvremenu zatrpava druga. Od vitalne je važnosti prijaviti sve takve nalaze, a mi ih uvijek nastojimo dokumentirati kako bismo prikupili što više arheoloških podataka”, istaknuo je Sharvit.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja