Budi dio naše mreže

Otac Jean Pierre Schumacher, posljednji od dvojice trapističkih monaha koji su preživjeli masakr u opatiji Tibhirine u Alžiru 1996., preminuo je na svetkovinu Krista Kralja u 97. godini u trapističkom samostanu u Mideltu, u Maroku.

/ hjb

Pokojni je redovnik, kako piše CNA, a prenosi nedjelja.ba, služio kao noćni vratar opatije Tibhirine 27. ožujka 1996., kada su pripadnici Oružane islamske grupe oteli te kasnije obezglavili sedmoricu njegove subraće. Otmičari, koji su u opatiju ušli kroz podrum, te noći nisu prošli kroz ulazna vrata gdje je o. Schumacher bio smješten. Osim njega, jedini preživjeli iz te zajednice, otac Amédée Noto preminuo je 2008.

Sedmorica monaha mučenika iz njegove zajednice proglašeni su blaženima 8. prosinca 2018., zajedno s još 12 kršćana ubijenih tijekom građanskog rata u Alžiru 1990-ih. O. Schumacher bio je nazočan njihovoj beatifikaciji u Svetištu Gospe od Svetog Križa u Oranu.

Priča monaha iz Tibhirine ekranizirana je u francuskom filmu “Bogovi i ljudi” iz 2010., koji je osvojio Grand Prix na Filmskom festivalu u Cannesu.

Jean Pierre Schumacher rođen je 1924. u Lorraineu, u Francuskoj. Nakon što je Njemačka preuzela kontrolu nad pokrajinom Alsace-Lorraine tijekom Drugoga svjetskog rata, na silu je unovačen u Wehrmacht, ali zbog liječničke dijagnoze tuberkuloze nikada nije poslan na bojišnicu. Nakon rata ušao je u sjemenište koje su vodili oci maristi te je 1953. zaređen za svećenika. Nekoliko godina kasnije pridružio se trapističkom samostanu u Bretanji u Francuskoj. Na traženje biskupa Alžira, poslan je 1964. u opatiju Tibhirine. Bio je dio zajednice 30 godina kada su mu braća stradala. Nakon masakra o. Schumacher je, zajedno s o. Notom, ponovno uspostavio samostan Gospe od Altasa (Notre Dame de L’ Atlas) u Maroku.

U jednom intervjuu 2011. godine rekao je kako neprestano moli za muslimanske ekstremiste koji su mu ubili subraću, napominjući da je prior njegove zajednice, otac Christian, prije svoje mučeničke smrti oprostio svojim ubojicama . “Moramo oprostiti. Bog nas poziva da ljubimo jedni druge”, rekao je tada o. Schumacher.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja