Budi dio naše mreže

Australska časna sestra Janet Mead koja je sedamdesetih godina 20. stoljeća slavna postala zahvaljujući svojoj rock izvedbi "Očenaša" preminula je prošlog tjedna u 83. godini života u Adelaideu u Australiji.

/ md

Njezin singl prodan je u više od 2 milijuna primjeraka diljem svijeta, a popeo se na top-ljestvice u više od 30 zemalja i dosegao 4. mjesto u američkoj Billboard Hot 100 na Uskrs godine 1974. Bio je nominiran za nagradu Grammy za najbolju inspirativnu izvedbu, javlja The Washington Post.

Prije nego što joj je njezin rekord donio šire priznanje, Mead je bila poznata u Australiji po svojoj redovitoj “Rock misi” u katedrali sv. Franje Ksaverskog u Adelaideu. Poticala je mlade katolike da sviraju gitaru ili bubnjeve i pjevaju kao Presley ili Bill Haley. Producent Martin Erdman uvidio je njezin glazbeni potencijal i osmislio moderan aranžman za molitvu Očenaš.

Bila je druga časna sestra koja je imala hit album u SAD-u i globalno nakon što je belgijska sestra Jeanine Deckers, nazvana “The Singing Nun”, doživjela udar s pjesmom na francuskom jeziku “Dominique” 1963. godine.

Janet Mead odbila je unosnu ponuda nastupanja u SAD-u, izbjegavala je medije i intervjue, a sav novac donirala je u dobrotvorne svrhe. Nastavila je podučavati u Katoličkoj školi sv. Alojzija u Adelaideu koju je i sama pohađala u djetinjstvu.

“Moje obveze u školi bile su vrlo zahtjevne. Voljela sam podučavati, bila sam potpuno predana. Telefonski pozivi pristizali su iz cijelog svijeta… ljudi bi zvali usred noći iz Kanade ili SAD-a”, izjavila je tada Mead za australski Daily Telegraph.

Janet Mead rođena je u Adelaideu, glavnom gradu države Južne Australije, 1938. godine. u samostan Sestara milosrdnica ušla je sa 17 godina.

Studirala je klavir na Konzervatoriju u Adelaideu i kasnije osnovala Rock band. Ansambl je sadržavao vjerske pjesme s rock ritmom koje su postale poznate kao njezine rock mise, prema njezinim riječima, “kako bi misu učinili zanimljivijom i pristupačnijom”.

U nastavku možete poslušati njezinu izvedbu “Očenaša”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja