Budi dio naše mreže

Posljednji ispraćaj Jeana Vaniera, osnivača zajednice Arka i Vjera i svjetlo, znamenitog filantropa i borca za ljudska prava bit će u četvrtak u 14 sati u Parizu.

/ mp

Kako su poručili iz Arke – Korablje, budući da je Jean Vanier želio je da njegov pogreb bude intiman i nadasve skroman događaj, bit će omogućen prijenos pogrebne mise preko YouTube kanala KTO Katoličke televizije.

Jean Vanier, koji je svoj život posvetio osobama s intelektualnim teškoćama i nastojanjima da društvo prepozna njihove darove i vrijednost, preminuo je u utorak 7. svibnja.

U temeljitelj zajednicâ Arka te Vjera i svjetlo preminuo je u 90. godini života u Parizu. Ono što je skromno započelo na sjeveru Francuske 1964. kada je pozvao dvije osobe s intelektualnim teškoćama da dođu s njime živjeti kao prijatelji, danas se razgranalo u golemu mrežu od 151 zajednice u 37 zemalja, te 1500 zajednica Vjera i svjetlo rasprostranjenih u 82 zemlje. Živeći više od 50 godina s osobama s intelektualnim teškoćama, Jean Vanier promijenio je način razmišljanja prema njima i mnogima drugima koji su na rubu društva.

Objavio je tridesetak knjiga i utjecao na tisuće ljudi u svijetu, slavnih i anonimnih, vjernika, profesionalaca, političara. Umjetnik mira, nikada nije prestao svjedočiti o bogatstvu prijateljevanja s najranjivijima, kojima je želio vratiti dostojanstvo i dati mjesto u društvu.

Njegove knjige prevedene su na 29 jezika, a primio je i brojne nagrade, uključujući orden Légion d’honneur (najviše francusko odlikovanje), Pratitelj Reda Kanade, nagradu Pacem in Terris za 2013. i prestižnu nagradu Templeton koju je dobio 2015. godine.

Za više informacija o životu i djelu Jeana Vaniera posjetite službene stranice Arke – Korablja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja