Budi dio naše mreže

Kineska središnja vlada pojačala je posljednjih mjeseci represiju nad kršćanstvom. Vlada pritišće dužnosnike lokalnih vlasti da prate broj građana koji vjeruju u Boga i nadziru ih prema novom izvješću. Komunistička partija Kine strogo nadzire i dužnosnike koji su postavljeni na pozicije promatrača vjernika.

/ at

Troje vladinih dužnosnika u gradu Yongcheng provincije Henan suspendirano je u travnju jer su njihova izvješća o broju kršćana bila preniska, prenosi Christian Headlines.

“Ako se utvrdi da nismo istinito prijavili situaciju, bit ćemo kažnjeni. Gradsku vlast sada moramo dva puta dnevno izvještavati. Također moramo popuniti obrazac u večernjim satima. Toliko smo zauzeti da uopće nemamo slobodnog vremena”, rekao je za Bitter Winter lokalni dužnosnik.

“Ovome je posvećena posebna pažnja. Čini se kao da su nam životi u opasnosti (…) Nakon što prijavimo nekoga, moramo ograničiti njihovo kretanje i svaki dan izvještavati o stanju situacije.”

Christian Headlines prenosi kako je prošle godine na Veliku Gospu, odnosno Blagdan Uspenja presvete Bogorodice, lokalnim dužnosnicima rečeno da nadziru građane koji su katolici. Jednu katolkinju su, u autobusu za obližnji grad, presreli i vratili kući.

Središnja vlada se boji ako broj kršćana ne prestane rasti, da bi mogli svrgnuti vladajuće. Njeni dužnosnici čak upotrebljavaju WeChat, platformu za dopisivanje preko koje izmjenjuju informacije o kršćanima i ostalim vjernicima kao što su sljedbenici budizma i taoizma.

Platforma sadrži najnovije zapovijedi vlasti, status redovnih inspekcija vjerskih objekata, fotografije vjernika i njihova kretanja tijekom vjerskih praznika te informacije o aktivnostima na zatvorenim prostorima za sastanke. Viši dužnosnici lako mogu utvrditi vjersku situaciju u lokalnim područjima. Preko te platforme mogu bez problema provoditi daljinski nadzor u stvarnom vremenu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja